Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η ιστορία του ηλιακού;

Τη δεκαετία του 1870, ο Εγγλέζος Maughan εφηύρε ένα είδος θερμοσίφωνα, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά. Την εφεύρεση, όμως, γνώρισε ο Νορβηγός μηχανολόγος μηχανικός Edwin Ruud, ο οποίος μετανάστευσε στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και, στα 1889, προχώρησε στη δημιουργία του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η εφεύρεσή του είχε απήχηση κι ο Ruud ίδρυσε την εταιρεία Ruud Manufacturing Company που ακόμα υπάρχει. Εξέλιξη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι ο tankless (χωρίς δεξαμενή) στιγμιαίος που θερμαίνει μόνο το νερό, το οποίο χρειάζεται ο καταναλωτής: Συνήθως, πρόκειται για συσκευή προσαρμοσμένη στην μπαταρία της βρύσης. Εξοικονομεί νερό αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο θερμοσίφωνας όμως που «καταργεί τον ηλεκτρισμό» είναι ο ηλιακός.

Ο πρώτος, πρωτόγονος, ηλιακός θερμοσίφωνας δημιουργήθηκε το 1896 από τον Κλάρενς Κεμπ, στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ήταν μια εκτεθειμένη στον ήλιο δεξαμενή νερού, «τυλιγμένη» με ξύλο, ώστε να δημιουργεί ζέστη. Δεν περπάτησε. Όμως, από τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι ηλιακοί θερμοσίφωνες με επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες εμφανίστηκαν στη Φλόριδα και τη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Επρόκειτο να γενικευτούν μετά το 1960. Έφτασε να χρησιμοποιείται στο 30% των σπιτιών της Καλιφόρνιας, αλλά η χρήση του ατόνησε με το γύρισμα του αιώνα, λόγω της χρήσης του άφθονου τότε πετρελαίου και του εξηλεκτρισμού.

Ήδη, από την προηγούμενη δεκαετία, το Ισραήλ έπασχε από έλλειψη πετρελαίου. Η εκεί κυβέρνηση είχε απαγορέψει τη λειτουργία ηλεκτρικών θερμοσιφώνων από τις 10 τη νύχτα ως τις 6 το πρωί. Ο Ισραηλινός Levi Yissar κατασκεύασε τον πρώτο πρωτότυπο ηλιακό θερμοσίφωνα και το 1953 έβαλε μπροστά την εταιρεία NerYah. Όμως, παρά την εκεί μεγάλη ηλιοφάνεια, ως το 1967, μόλις το 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Μετά την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970, η ισραηλινή Κνεσέτ (Βουλή) ψήφισε νόμο που καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλες τις νέες κατοικίες. Ήδη, η τεχνολογία έχει προχωρήσει κι, από το 2005, η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαιτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νέα κτίρια, και η δεύτερη (μετά από το Ισραήλ) που απαιτεί την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού.

Στην Κύπρο αναλογεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για κάθε πέντε κατοίκους, ενώ στο Ισραήλ η χρήση τους είναι υποχρεωτική στις καινούργιες οικοδομές. Σε πολλές άλλες χώρες η χρήση τους επιδοτείται.

Στην Ελλάδα η διάδοση των ηλιακών συσκευών είναι πολύ εντυπωσιακή: το πρώτο μοντέλο λανσαρίστηκε το 1974, το 1980 υπήρχαν εγκατεστημένα περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών και το 2004 περίπου τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών. Μέρος της επιτυχίας αυτής των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα οφείλεται στα φορολογικά κίνητρα που είχε θεσπίσει το Ελληνικό κράτους.

Σήμερα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται από περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές. Μέχρι και τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν απ' τις κύριες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών θερμοσιφώνων.

 

Πως λειτουργεί ένας ηλιακός;

Αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κατά την λειτουργία του εκμεταλλεύεται το φυσικό φαινόμενο της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας (διαφοράς πυκνότητας), γνωστό και σαν αρχή του θερμοσιφώνου.

Έτσι πετυχαίνεται με φυσικό τρόπο χωρίς κυκλοφορητή (αντλία) συνεχής ροή του θερμαινόμενου μέσου, από το θερμότερο σημείο (ηλιακοί συλλέκτες) προς το ψυχρότερο (δεξαμενή νερού), μέχρις ότου τα δύο σημεία να αποκτήσουν παρόμοιες θερμοκρασίες.

Για να είναι αυτό δυνατό πρέπει το ψυχρότερο σημείο να είναι ψηλότερα από το θερμότερο σημείο και για τον λόγο αυτό σε όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες η δεξαμενή αποθήκευσης είναι πάντα ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται κι απ' τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη νεφοκάλυψη και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος.


πηγή: Wikipedia

Πως μπορώ να κάνω online αγορά;
 1. Διαλέγετε το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε.
 2. Διαλέγετε την ποσότητα που σας ενδιαφέρει [πχ 1].
 3. Πατάτε «καλάθι».
 4. Πάνω δεξιά θα εμφανιστεί το "καλάθι" σας όπου θα αναγράφεται η αξία και η ποσότητα των προϊόντων που έχετε επιλέξει.
 5. Πατώντας "εμφάνιση καλαθιού" θα τα δείτε αναλυτικά.
 6. Με την επιλογή "συνέχεια περιήγησης" μπορείτε να συνεχίσετε τις αγορές σας.
 7. Με την επιλογή "αγορά" (κάτω δεξιά) μεταφερόμαστε στην τελική καρτέλα αγοράς.
 8. Πάνω αριστερά επιλέγουμε τον τρόπο σύνδεσης.
 9. Αν είστε ήδη πελάτης του ηλεκτρονικού μας καταστήματος επιλέγετε το "Σύνδεση πελατών" και βάζετε το username και το password που έχετε ήδη.
 10. Αν είστε νέος πελάτς μπορείτε να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό συμπληρώνοντας τη σχετική καρτέλα με τα στοιχεία που σας ζητούνται ή να συνδεθείτε ως επισκέπτης ή να συνδεθείτε μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook .
 11. Στην ενότητα "Στοιχεία αγοραστή" και "Διεύθυνση χρέωσης" συμπληρώνετε τα στοιχεία σας προκειμένου να σας αποσταλεί η παραγγελία σας. 
 12. Σην ενότητα "Τρόπος πληρωμής" επιλέγετε έναν από τους 4 διαθέσιμους τρόπους.
 13. Στην ενότητα "Κουπόνι" εισάγετε τον αριθμό του κουπονιού έκπτωσης που έχετε. Αν δεν έχετε, το σχετικό πεδίο παραμένει κενό.
 14. Στην ενότητα " Καλάθι" βλέπετε μια σύνοψη της παραγγελίας σας.
 15. Στην ενότητα "Σχόλια" μπορείτε να συμπληρώσετε λεπτομέρειες ή ιδιαιτερότητες όσον αφορά την παραγγελία σας και την αποστολή αυτής.
 16. Ελέγχετε τα στοιχεία που έχετε δώσει μέχρι αυτό στο σημείο και πατάτε «επιβεβαίωση παραγγελίας».
 17. Μόλις ολοκληρώσατε την παραγγελίας σας και αυτόματα θα σας σταλεί στο e-mail σας ένα αντίγραφο της παραγγελίας σας.
 18. Σας ευχαριστούμε πολύ για την προτίμηση!
Ποιοι είναι οι τρόποι αποστολής προϊόντων;

Αποστολή σε όλη την Ελλάδα

 

Τρόποι Αποστολής

 • Με συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρία που έχει τη δυνατότητα παράδοσης σε όλη την Ελλάδα
 • Με μεταφορικά μέσα της ILIOSAK εφόσον έχει αγοραστεί η υπηρεσία ολοκληρωμένης τοποθέτησης / εγκατάστασης
 • Παραλαβή από τα σημεία πώλησης της εταιρίας μας

Έξοδα Αποστολής

Tο κόστος διαμορφώνεται από τον όγκο ή/και το βάρος των προϊόντων και εξαρτάται:

 • από το ακριβές γεωγραφικό σημείο παράδοσης [π.χ Αθήνα ή Θεσσαλονίκη] ,
 • από τον τρόπο παραλαβής [π.χ. παραλαβή από το πρακτορείο της μεταφορικής εταιρίας ή παραλαβή απευθείας στην οικία σας]

 

Ρωτήστε μας για τον ακριβή προσδιορισμό του των εξόδων αποστολής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος αποστολής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας δίνοντας μας τον ακριβή τόπο προορισμού. Σε λίγες ώρες κάποιος από το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας γνωστοποιώντας σας το κόστος των μεταφορικών αλλά και το χρόνο παράδοσης σε περίπτωση παραγγελίας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

 

Χρόνος παράδοσης προϊόντων

Η ILIOSAK εγγυάται πως τα προϊόντα θα τα αποσταλούν από εμάς εντός 3-5 εργάσιμων ημερών.

 

Όροι συναλλαγής

Η αποστολή της παραγγελία σας θα συνοδεύεται από το παραστατικό πώλησης που θα πρέπει να υπογράψετε για να βεβαιωθεί η παράδοσή της.

Παρακάτω παραθέτουμε τους όρους συναλλαγής που αναγράφονται στο παραστατικό που θα παραλάβετε, ώστε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα της συναλλαγής σας με το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

 • Τα εμπορεύματα μεταφέρονται για λογαριασμό και με ευθύνη του αγοραστή.
 • Καμία εξόφληση παραστατικού με πίστωση αναγνωρίζεται χωρίς εξοφλητική απόδειξη της επιχείρησης.
 • Τα εμπορεύματα παραμένουν στην πλήρη κυριότητα του πωλητή μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους.

 

Καθυστέρηση παραγγελίας

Η παραγγελιά σας δύναται να καθυστερήσει για τους εξής λόγους:

 • Σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων ή απεργιών καθώς και σε κάθε περίπτωση ανωτέρας βίας, που δύναται να επηρεάσει την μεταφορά και παράδοση της παραγγελιάς σας.
 • Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η τηλεφωνική ή/και η μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) επικοινωνία μαζί σας (εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην παραγγελία σας, είτε σε σχέση με το προϊόν είτε σε σχέση με την πληρωμή του) επειδή π.χ. τα στοιχεία σας που έχετε καταχωρήσει δεν είναι σωστά ενημερωμένα.

 

 

Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση;

Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

 • Χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής.
 • Ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτινών με τον ηλιακό θερμοσίφωνα λόγω σκίασης (π.χ αν έχει τοποθετηθεί δορυφορική κεραία και σκιάζει μέρος του συλλέκτη, αν υπάρχουν δέντρα που έχουν ψηλώσει και εμποδίζουν την ακτινοβολία του ήλιου προς τον συλλέκτη, αν υπάρχει πλέον κάποιο κτίριο που σκιάζει το συλλέκτη.)
 • Ανεπαρκή ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως).
 • Λόγω αλάτων έχει βουλώσει κάποια σωλήνα του συστήματος με αποτέλεσμα τη μη κυκλοφορία του θερμικού υγρού.
 • Κακή κατάσταση των ενώσεων με αποτέλεσμα έστω και ελάχιστη διαρροή.
 • Λάθος προσανατολισμός ή κλίση των συλλεκτών.
 • Συσσωρευμένη σκόνη / λάσπη ή τυχόν άλλες ακαθαρσίες που έχουν προσπέσει πάνω στην επιφάνεια του συλλέκτη
 • Κατανάλωση ζεστού νερού μεγαλύτερη απ΄ότι συνήθως. 
 • Διαρροή στις σωληνώσεις κατά μήκος του δικτύου διανομής ζεστού νερού .
Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζεσαι service ηλιακού θερμοσίφωνα;

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι χρειάζεσαι σέρβις ηλιακού είναι:

 • Ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό.
 • Δε βγάζει ζεστό νερό το μπόιλερ.
 • Ο ηλιακός δε λειτουργεί με το ρεύμα.
 • Δε ζεσταίνει ο θερμοσίφωνας.
 • Ο ηλιακός ρίχνει την ασφάλεια του πίνακα.
 • Δεν ανάβει το λαμπάκι του θερμοσίφωνα.
 • Τρέχει νερό από το θερμοσίφωνα.
 • Υπάρχει διαρροή ηλιακού θερμοσίφωνα.
 • Ο ηλιακός δε δουλεύει με το καλοριφέρ.
 • Διαρροή από βαλβίδα ασφαλείας θερμοσίφωνα.

Αν παρατηρήσεις κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις είναι η στιγμή να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού;

Η συντήρηση ενός ηλιακού συστήματος, όπως εξάλλου όλων των συσκευών και μηχανών, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του.

Κάνοντας service στην καθορισμένη στιγμή, βοηθάμε το σύστημά μας να "αντέξει" στην πάροδο του χρόνου και να μας δίνει τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επίσης πολύ σημαντικό όμως ότι καθαρίζει το νερό που χρησιμοποιούμε από τα άλατα και τα βακτήρια που δημιουργούνται μέσα στον κάδο από το νερό του δικτύου.


Το αποτέλεσμα είναι επομένως διπλό:

 • Οικονομία: καθώς επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωή του προϊόντος και μάλιστα ακόμα πιο αποδοτικά.
 • Υγεία: το ζεστό νερό του μπάνιου και της κουζίνας είναι καθαρό από άλατα, μικρόβια και σκουριές.
   
Κάθε πότε πρέπει να κάνω service και τι περιλαμβάνει;

Καλό είναι το πρώτο service του συστήματός μας να γίνει στο τέλος του δεύτερου έτους λειτουργίας του και έπειτα κάθε 2 χρόνια. 

Οι προτεινόμενες εργασίες που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη συντήρηση είναι:

 

Αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου
Η αλλαγή της ράβδου μαγνησίου του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι από τις σημαντικότερες εργασίες συντήρησης και πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσει το καζάνι λόγω ηλεκτρόλυσης, κάτι που μπορεί να επιφέρει ένα αρκετά υψηλό κόστος επισκευής.

Αντικατάσταση της φλάντζας
Η αλλαγή της φλάντζας αντίστασης είναι σημαντικό να γίνεται για να προλαμβάνεται μία πιθανή διαρροή ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι διαρροές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, μπορεί να οδηγήσουν σε κάψιμο του θερμοστάτη και της αντίστασης.

Συμπλήρωση ή αντικατάσταση του αντιψυκτικού υγρού
Για να μην μειώνεται η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι σημαντικό μία φορά τον χρόνο να γίνεται συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού στο κλειστό του κύκλωμα και αλλαγή υγρών ηλιακού θερμοσίφωνα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υγρό ή έχει εξατμιστεί μετά την περίοδο του καλοκαιριού, ο ηλιακός δεν θερμαίνεται και η απόδοσή του μειώνεται δραματικά.

Καθαρισμός του boiler
Ο καθαρισμός ηλιακού θερμοσίφωνα, που περιλαμβάνει και τον καθαρισμό του μπόιλερ, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εργασίες για μια πλήρη και αποτελεσματική συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Με τον καθαρισμό boiler επιτυγχάνεται η απομάκρυνση αλάτων και λάσπης που συσσωρεύονται με τον καιρό και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του κυκλώματος.

Έλεγχος Ασφαλιστικών Βαλβίδων
Τα ασφαλιστικά μέρη του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι καλό να αντικατασταθούν, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σκάσει ο θερμοσίφωνας σε περίοδο υπερθέρμανσης. Ακόμη, η αλλαγή τους συντελεί στην βελτίωση της μόνωσης των σωληνώσεων.

Tι είναι το ανόδιο;

Το ανόδιο είναι μια ράβδος μαγνησίου [ συνήθως Φ22Χ30mm ] και στην πραγματικότητα αποτελεί την καθοδική προστασία του συστήματος από ηλεκτρόλυση.

Είναι μία μέθοδος προστασίας για την διάβρωση των μετάλλων τα οποία έρχονται σε επαφή με διαβρωτικά υλικά (νερό).

Η καθοδική προστασία επιτυγχάνεται με την προσθήκη κατάλληλου υλικού, του ΑΝΟΔΙΟΥ, το οποίο διαβρώνεται στην θέση των προστατευομένων μετάλλων.

Η χρησιμοποίηση του ανοδίου ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ γερμανικών προδιαγραφών είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος προστασίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης-θέρμανσης και ηλιακών τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και από άποψη υγιεινής.
 

Θα λείψω πολύ καιρό από το σπίτι. Τι να κάνω;

Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας από το σπίτι και επομένως μη χρήσης του ηλιακού θερμοσίφωνα προτείνεται να καλύψετε τους συλλέκτες του συστήματός σας .
 
Η καλύτερη πρόταση που μπορούμε να σας κάνουμε είναι το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για ηλιακό που μπορεί να σας προμηθεύσει η εταιρία μας.

Αν η απουσία είναι μεγάλη και δεν έχει σκεπαστεί η συλλεκτική επιφάνεια [ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες] τότε με την επιστροφή σας θα χρειαστεί απαέρωση [εξαερισμός] του κλειστού κυκλώματος και συμπλήρωμα θερμικού υγρού.
 

Ποιος είναι ο σωστός προσανατολισμός του ηλιακού;

Στην περίπτωση της Ελλάδας [δλδ Βόρειο Ημισφαίριο] ο ηλιακός θερμοσίφωνας επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη απόδοση όταν αντικρίζει το Νότο [δλδ τον Ισημερινό].

Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους [πχ εμπόδιο σκιάσης. φορά της ταράτσας, κτλ] δεν είναι απόλυτα εφικτό αυτό, μπορείτε να την προσανατολίσετε:
έως 30° ανατολικά, εάν οι μεγαλύτερες ανάγκες σας για ζεστό νερό είναι πριν τις 14:00μ.μ.,
έως 30° δυτικά εάν οι μεγαλύτερες ανάγκες σας είναι μετά τις 14:00μ.μ. μ

Στις περιπτώσεις αυτές [και γενικά σε αποκλίσεις που περιέχονται στα παραπάνω όρια] οι απώλειες της συνολικής απολαβής της ηλιακής ενέργειας είναι μικρές και υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν το 6% ετησίως.
 

Ποια η βέλτιστη κλίση των συλλεκτών;

Η βέλτιστη κλίση των συλλεκτών ενός ηλιακού θερμοσίφωνας είναι ουσιαστικά ίση με το γεωγραφικό πλάτος της κάθε περιοχής εγκατάστασης.
 
Αυτός είναι ο γενικός κανόνας και είναι αποτέλεσμα μια εξίσωσης με μεταβλητές το γεωγραφικό πλάτος, την ηλιακή απόκλιση και την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Στην Ελλάδα ο μέσος όρος κλίσης ενός συλλέκτη είναι οι 40 μοίρες. Μικρές αποκλίσεις από τον κανόνα του γεωγραφικού πλάτους έχουν και τις σχετικές απώλειες σε ζεστό νερό.

Χρήσιμη πληροφορία για το Γεωγραφικό πλάτος μερικών πόλεων σε μοίρες:

 • Αθήνα: 38
 • Θεσσαλονίκη: 40,5
 • Πάτρα: 38,3
 • Λάρισα: 39,6
 • Κομοτηνή: 41,1
 • Ηράκλειο: 35,4
 • Ρόδος: 36,4
 • Καλαμάτα: 37,1

 

Ποια είναι η σωστή απόσταση ώστε να μην έχουν προβλήματα σκίασης οι συλλέκτες;

Είναι αυτονόητο πως οι συλλέκτες ενός ηλιακού συστήματος δεν πρέπει να είναι σκιασμένοι προκειμένου να εξασφαλίζουμε αποδοτική λειτουργία του θερμοσίφωνά μας. Τους χειμερινούς μήνες έχει υπολογιστεί πως ένας ηλιακός απαιτεί τουλάχιστον 3 ώρες συνεχούς ηλιοφάνειας για να ζεστάνει πλήρως το νερό που περιέχει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις [π.χ ταράτσα πολυκατοικίας με αρκετά ηλιακά] παρατηρούνται προβλήματα σκίασης της συλλεκτικής επιφάνειας με αποτέλεσμα τη μη αποδοτική λειτουργία. Και εδώ υπάρχει ένας τρόπος να υπολογίσουμε ποια είναι "σωστή" απόσταση του συλλέκτη από το εμπόδιο που δημιουργεί το πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση το ακριβές αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από μαθηματικές εξισώσεις με βάση το γεωγραφικό πλάτος και κάποιους σταθερούς συντελεστές.

Είναι απλή τριγωνομετρία: 1/tan(γωνίας ήλιου). Η γωνία του ήλιου στις 21 Δεκεμβρίου πχ για την Αθήνα με φ=38 είναι 28,5.

Οπότε 1/tan(28.5)=1.84

Επειδή 28,5 είναι η μεγαλύτερη γωνία ακριβώς το μεσημέρι αλλά πριν και μετά η γωνία είναι και μικρότερη, καλά είναι να έχουμε και ένα "αέρα" από το (1,84 x ύψος).  

Άρα για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε σκιάσει κάτι, καλό είναι να είσαι μακριά περίπου 2 φορές το ύψος του εμποδίου. 

 

Για να διευκολύνουμε τους υπολογισμούς σας παραθέτουμε ένα γενικό κανόνα που ισχύει και λέει ότι η βέλτιστη απόσταση προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του εμποδίου Χ2 για τις περιοχές που έχουν Γεωγραφικό Πλάτος μεταξύ 35° και 45° [δλδ για όλη την Ελλάδα σχεδόν].

Π.χ αν έχουμε εμπόδιο 3 μέτρων (δώμα οικοδομής) τότε ο συλλέκτης ενός ηλιακού θα πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση 3χ2=6 μέτρων από το εμπόδιο προκειμένου να μην έχει πρόβλημα σκίασης.

Π.χ. αν έχουμε εμπόδιο 1,8 μέτρων (άλλος ηλιακός θερμοσίφωνας) τότε ο συλλέκτης του ηλιακού θα πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση 1,8χ2=3,6 μέτρων από τον μπροστινό ηλιακό ώστε να μην έχει κανένα πρόβλημα σκίασης

 

Χρήσιμη πληροφορία για το Γεωγραφικό πλάτος μερικών πόλεων σε μοίρες:

 • Αθήνα: 38
 • Θεσσαλονίκη: 40,5
 • Πάτρα: 38,3
 • Λάρισα: 39,6
 • Κομοτηνή: 41,1
 • Ηράκλειο: 35,4
 • Ρόδος: 36,4
 • Καλαμάτα: 37,1
Τι είναι το δοχείο αδρανείας και σε τι χρησιμεύει;

Τα δοχεία αδρανείας ουσιαστικά είναι δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Αποθήκευση ζεστού νερού χρήσης ή ζεστού νερού θέρμανσης.

Το δοχείο αδρανείας συνδέεται με την πηγή θέρμνασης (είτε είναι λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξυλολέβητας, λέβητας πέλλετ - βιομάζας, αντλία θερμότητας) ή και με τους ηλιακούς συλλέκτες.

Πρόκειται για ένα δοχείο με πολύ καλή θερμομόνωση, ώστε να διατηρεί επί πολύ χρόνο την υψηλή θερμοκρασία του νερού. Ο σκοπός του δοχείου αδρανείας είναι να αποθηκεύει ζεστό νερό όταν αυτό παράγεται από την λειτουργία του λέβητα κάθε τύπου ή της αντλία θερμότητας (ή των ηλιακών συλλεκτών) και να μας παρέχει ζεστό νερό όταν παύει να λειτουργεί ο λέβητας ή η αντλία θερμοτητας ή όταν δύει ο ήλιος και οι ηλιακοί συλλέκτες παύουν να προσφέρουν ζεστό νερό.

Για παράδειγμα, αν ένας λέβητας ή μία αντλία θερμότητας λειτουργεί από τις 8 έως τις 12 το βράδυ, αυτές τις 4 ώρες παρέχει ζεστό νερό υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο μέσω του κυκλοφορητή μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, προσφέροντας θέρμανση του χώρου.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, αποθηκεύεται στο δοχείο αδρανείας ζεστό νερό. Όταν παύει η λειτουργία του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, ο κυκλοφορητής αρχίζει πλέον και μεταφέρει στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, το ζεστό νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο δωρεάν θέρμανση για αρκετές ώρες ακόμα.

Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και επομένως και χρημάτων, αφού χρησιμοποιούμε το ζεστό νερό του δοχείου αδρανείας και δεν χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια ο λέβητας ή η αντλία θερμότητας για να έχουμε ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα.

Το ίδιο ισχύει και για το ζεστό νερό χρήσης, αν το δοχείο αδρανείας είναι συνδεδεμένο με ηλιακούς συλλέκτες και το δοχείο αδρανείας είναι τύπου "δοχείο εντός δοχείου" (tank in tank) ή δοχείο αδρανείας με ανοξείδωτο εναλλάκτη.

Επίσης όταν πρόκειται για θέρμανση παραγόμενη από ηλεκτρικό ρεύμα (αντλία θερμότητας, αντιστάσεις, ηλεκτρολέβητας) το δοχείο αδρανείας μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια εκμεταλευόμενο τις ώρες με τη χαμηλή τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τι είναι η Επισμάλτωση;

Ορισμός της Επισμάλτωσης

Επισμάλτωση είναι η ειδική γυάλινη επιφάνεια που δημιουργείται από την τήξη και ένωση του σμάλτου επάνω σε χαλύβδινη επιφάνεια. Το σμάλτο – που είναι μίγμα ανόργανων πυριτικών αλάτων- είναι εντελώς υγιεινό και οικολογικό, αφού δεν περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες, είναι υδατοδιαλυτό και ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (>850ο C). Η εφαρμογή του δίνει άριστη αντισκωριακή προστασία και αντοχή σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (θερμοσόκ) και δίνει την οικονομικότερη λύση για προστασία σε boilers και ηλεκτρικές κουζίνες.


Ιδιότητες Επισμάλτωσης

 • Προστασία από κάθε μορφής οξείδωση (γυάλινη επίστρωση) –αντοχή σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
 • Απόλυτα ασφαλής για τη δημόσια υγεία –εκπλήρωση των κανόνων υγιεινής- δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
 • Αντοχή σε οξέα, στα graffiti και στην ηλιακή ακτινοβολία.
 • Αντοχή σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (-60ο C έως +450ο C)
 • Δεν χρειάζεται συντήρηση, εύκολη στον καθαρισμό –δυνατότητα χρωματισμών.
 • Άκαυστη – δεν έλκει την σκόνη.
 • Ηλεκτρικά ουδέτερος συνδυασμός σμάλτου-λαμαρίνας.
 • Κατάλληλη για οποιαδήποτε ποιότητα νερού (ακόμα και θαλασσινό).
 • Ανακυκλώσιμο –φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Μακροπρόθεσμη σιγουριά και ασφάλεια.
Δεν έχω ζεστό νερό με το ηλεκτρικό ρεύμα, τι συμβαίνει;

Οι πιθανότερες αιτίες για το πρόβλημα αυτό είναι οι εξής:

1. Ο διακόπτης στον ηλεκτρικό πινάκα είναι εκτός λειτουργίας.
2. Η ασφάλεια του πινάκα είναι εκτός λειτουργίας ή καμένη. 
3. Ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους 50°С.               

4. Η αυτόματη εφεδρική θερμοηλεκτρική ασφάλεια του θερμοστάτη (θερμικός) έχει "πεταχτεί έξω" / ενεργοποιηθεί. Αυτό είναι σύνηθες  όταν ο ηλιακός θερμοσίφωνας αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες (είτε από τον ήλιο είτε από το ρεύμα)

Η θερμοηλεκτρική ασφάλεια του  θερμοστάτη (θερμικός) είναι ένα μικρό κουμπάκι στο μέγεθος του κεφαλιού ενός σπίρτου, το οποίο βρίσκεται πάνω στο θερμοστάτη.
Για να επαναφέρουμε σε λειτουργία την αντίσταση έχοντας κλειστό τον γενικό διακόπτη του ρεύματος, πιέζουμε με ένα λεπτό κατσαβίδι ή ένα στυλό  το κουμπάκι προς τα μέσα.
Για την καλή λειτουργία του συστήματος (και αποφυγής ενεργοποίησης του θερμικού), σε περίοδο μακράς απουσίαςπροτείνεται η κάλυψη των συλλεκτών με ένα κάλυμμα ώστε να μην αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες στο σύστημα. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες εκτός από την ενεργοποίση του θερμικού θα επιφέρουν  εξάτμιση του διαλύματος του κλειστού κυκλώματος, με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία της συσκευής και την σε βάθος χρόνου μεγαλύτερη καταπόνηση του ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

Σε περίπτωση που δε λυθεί το πρόωβλημα με τα παραπάνω, πιθανόν να χρειάζεται αντικατάσταση ηλεκτρικής αντίστασης ή θερμοστάτη.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καλέσετε κάποιον ηλεκτρολόγο για έλεγχο ηλεκτρικού καλωδίου από το θερμοσίφωνα μέχρι τον πίνακα και αντικατάσταση της αντίστασης του ρεύματος. 

Στην περίπτωση που χρειάζεται νέα αντίσταση και θερμοστάτη, μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα καταστήματα με προϊόντα ILIOSAK ή μέσω του e-shop μας. 

 

Ποια είναι η προτεινόμενη ρύθμιση του θερμοστάτη;

Καταρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύνδεση της ηλεκτρικής αντίστασης και του θερμοστάτη ασφαλείας ενός ηλιακού πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες τυπικούς κανόνες αφαλείας και πάντα από ηλεκτρολόγους που έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Ο θερμοστάτης είναι συνήθως ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς Κελσίου και ουσιαστική αυτή είναι η προτεινόμενη θερμοκρασία. Ωστόσο πολλοί παραπονιούνται ότι αργεί να ζεστάνει το νερό και ανεβάζουν τη ρύθμιση του θερμοστάτη. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρέπει η ρυύθμιση ποτέ να γίνεται πάνω από τους 70°C.


Προσοχή:

-->Ακόμη και αν το ηλεκτρικό θερμαντικό στοιχείο
δεν συνδεθεί , να συνδέεται πάντα το καλώδιο της
γείωσης .

-->Μην θέσετε ποτέ σε λειτουργία το ηλεκτρικό
θερμαντικό στοιχείο με άδειο δοχείο διότι θα
προκαλέσει τεράστια ζημιά. Σε αυτή την περίπτωση
δεν ισχύει η εγγύηση της εταιρείας.

-->Το ηλεκτρικό θερμαντικό στοιχείο χρησιμοποιείται μόνο
όταν λόγο χαμηλής ή καθόλου ηλιοφάνειας το νερό
στην δεξαμενή έχει θερμοκρασία κάτω από τους 50°C.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει λόγος για τη
χρήση της ηλεκτρικής αντίστασης. Η παρατεταμένη και
άνευ λόγου χρήση του ηλεκτρικού στοιχείου προκαλεί
βλάβες στην συσκευή και τη θέτει εκτός εγγύησης

 

Τι σημαίνει επιλεκτικός συλλέκτης ηλιακού;

Επιλεκτικός ονομάζεται ο συλλέκτης  νέας τεχνολογίας που διαθέτει απορροφητή , ο οποίος έχει υποστεί ειδική επεξεργασία με βομβαρδισμό ιόντων τιτανίου, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγάλη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και πολύ μικρή εκπομπή (απώλεια) της ακτινοβολίας.

Συνήθως ένας επιλεκτικός συλλέκτης έχει 25% εως 35% μεγαλύτερη απόδοση από έναν απλό συλλέκτη .

Τι είναι οι συλλέκτες με σωλήνες κενού;

Οι συλλέκτες κενού αέρα  χρησιμοποιούν διπλούς σωλήνες με κενό αέρος ώστε να εκμηδενίσουν τις απώλειες της απορροφητικής επιφάνειας και έτσι επιτυγχάνουν να αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστες απώλειες από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετική απόδοση, σε σχέση με τους αντίστοιχους επίπεδους (flat) συλλέκτες, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής ηλιακής ακτινοβολίας ή/και χαμηλών θερμοκρασιών.

Ενδείκνυνται για περιοχές με συνήθεις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Σε τι διαφέρει ο ηλιακός διπλής ενέργειας από τον ηλιακό τριπλής ενέργειας;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας τον ήλιο και ως δευτερεύουσα μια ηλεκτρική αντίσταση, η οποία χρησιμοποιείται υποστηρικτικά προκειμένου να ζεστάνει το νερό σε περιπτώσεις αισθητά μειωμένης ή και καθόλου ηλιοφάνειας.

Ο  ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνδεθεί με την κεντρική θέρμανση του σπιτιού (καλοριφέρ). 
Αποτέλεσμα: Ζεσταίνοντας το σπίτι σας εξασφαλίζετε παράλληλα ζεστό νερό!

Γιατί το μπόιλερ του ηλιακού θερμοσίφωνα μπαίνει πάνω από τους συλλέκτες;

Η τοποθέτηση γίνεται για λόγους αποδοτικότητας. 

Το νερό και κάθε υγρό/ρευστό έχει την ιδιότητα όταν ζεσταίνεται να ανεβαίνει προς τα επάνω. 
Άρα λοιπόν το μίγμα αντιψυκτικού/θερμικού υγρού που βρίσκεται μέσα στο συλλέκτη ξεκινάει από το κατώτατο σημείο του συλλέκτη, και λόγω του ήλιου αρχίζει να ζεσταίνεται και να ανεβαίνει προς τα επάνω, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο του συλλέκτη όπου είναι η και έξοδός του.


Έχοντας τοποθετήσει το μπόιλερ πάνω από το ανώτατο σημείο του συλλέκτη, το καυτό «υγρό» εύκολα ανεβαίνει προς τα επάνω διατηρώντας την υψηλή θερμοκρασία του.
Σε αυτό το σημείο συναντά το μπόιλερ που έχει κρύο νερό, αποδίδει την ενέργεια που μάζεψε από τον ήλιο, και εν συνεχεία πέφτει η θερμοκρασία του (υγρού) . Σαν βαρύτερο τώρα, μέσω των σωληνώσεων αρχίζει να κατεβαίνει προς τα κάτω ώστε να ξαναφτάσει στο κατώτατο σημείο του συλλέκτη και να αρχίσει πάλι η ανοδική του πορεία.


Εάν η θέση του μπόιλερ αρχίσει να χαμηλώνει, το νερό θα αρχίσει να δυσκολεύεται να κινηθεί, μιας και η υψομετρική διαφορά θα μειώνεται και θα κινείται ολοένα και πιο οριζόντια αντί για κάθετα. Η δυσκολία στην κίνηση του νερού δεν είναι τίποτα άλλο παρά παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, μείωση της ταχύτητας του ρευστού δηλαδή.
Αν μάλιστα το μπόιλερ τοποθετηθεί χαμηλότερα του υψηλότερου σημείου τότε το ρευστό θα είναι στάσιμο, με τη μέγιστη θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο 
του κυκλώματος. Θα συσσωρεύεται εκεί, και δε θα μπορεί να βρει κάτι να το παγώσει ώστε να αρχίσει να κατεβαίνει και να έχουμε τη φυσική κυκλοφορία. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση είναι που χρειάζεται κυκλοφορητής για να έχει απόδοση το ηλιοθερμικό μας σύστημα, κάτι που αποφεύγουμε τοποθετώντας το μπόιλερ πάνω από τους συλλέκτες. 

Yπάρχουν τραγούδια που μιλάνε για το θερμοσίφωνα;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τραγούδι με τίτλο "Ο θερμοσίφωνας" με τους εξής στίχους:

 

Υπάρχει ένας θερμοσίφωνας

στην πόλη πάντα αναμμένος

με το φωτάκι παιχνιδιάρικο

για να μη νιώθεις με όλα ξένος.

 

Έρχεται πάλι η μητέρα σου

είκοσι χρόνια πια χαμένη

να κατεβάσει την ασφάλεια

γιατί είναι πάντα φοβισμένη.

 

Ζεστά νερά σαπούνι πράσινο

και το ματάκι μες στο δάκρυ

κι ένα μικρό παιδάκι δίχρονο

να σε κοιτάζει σε μιαν άκρη.

 

Σ’ αυτές τις πόλεις που θα χάνεσαι

σ’ αυτές τις πόλεις που θα φτάνεις

μην ξεχαστείς για την καρδούλα σου

λίγο νερό για να ζεστάνεις.

 
 
Στίχοι:   Θοδωρής Γκόνης
Μουσική:   Κώστας Λειβαδάς
Ερμηνεία : Γιώτα Νέγκα
http://youtu.be/jF2I7qBakS4
Γιατί να αγοράσει κάποιος από την ILIOSAK;
 • Η ILIOSAK είναι μεταξύ των πρώτων που κατασκεύασαν ηλιακό θερμοσίφωνα στην Ελλάδα, το 1977.
 • Η μακρόχρονη εμπειρία μας από το 1977, οι ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις μας στη Μεσσηνία και η αδιάλειπτη παρουσία μας στο χώρων των ηλιοθερμικών συστημάτων για πάνω από 4 δεκαετίες είναι η καλύτερη εγγύηση για τους πελάτες μας.
 • Προσφέρουμε 8 μοντέλα ηλιακών και δεκάδες εξειδικευμένες λύσεις για κάθε πιθανή ιδιαίτερη απαίτηση.
 • Τα προϊόντα μας φέρουν όλες τις πιστοποιήσεις που απαιτεί η παγκόσμια αγορά ηλιοθερμικών συστημάτων.
 • Τα προϊόντα μας είναι άμεσα διαθέσιμα για παραλαβή ή ασφαλή αποστολή σε όλη την Ελλάδα μέσω οργανωμένου δικτύου μεταφορικών εταιρειών.
 • Ειδικό τμήμα συμβουλών αγοράς για να κάνετε την σωστή επιλογή προϊόντος.
 • Από το 2003 λειτουργεί ειδικό τμήμα τεχνικής υποστήριξης των προϊόντων μας (το μοναδικό στην Πελοπόννησο) που αναλαμβάνει το service του ηλιακού θερμοσίφωνα (όλων των κατασκευαστών) εξασφαλίζοντας μακροζωία και οικονομική λειτουργία.
 • Γραπτή εγγύηση έως 25 έτη
 • Δυνατότητα παραγγελίας τόσο μέσω του e-shop όσο και τηλεφωνικά.
 • Χρήση των αυστηρότερων πρωτοκόλλων ασφαλείας που εξασφαλίζουν απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές με το e-shop μας.
 • Εως 6 άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής Visa & Mastercard

 

Ποια η χρησιμότητα της βαλβίδας ασφαλείας θερμοσίφωνα;

Όλοι οι τύποι θερμοσίφωνα (ηλιακού,ηλεκτρικού,ξύλου, κτλ) πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν βαλβίδα ασφαλείας ή βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης και θερμοκρασίας όπως ονομάζεται αλλιώς. Η βαλβίδα ασφαλείας συνήθως συνδέεται στην είσοδο του κρύου νερού του θερμοσίφωνα και έχει την ιδιότητα να είναι μονής κατεύθυνσης δηλ. δεν επιτρέπει την αντίστροφη πορεία του νερού από τον θερμοσίφωνα προς το δίκτυο παροχής κρύου νερού. Τότε λέμε ότι η βαλβίδα έχει αντεπίστροφο ή είναι βαλβίδα αντεπιστροφής. Η βαλβίδα ασφαλείας ή εκτόνωσης εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

1. Να απελευθερώνει νερό από το στόμιό της όταν η πίεση και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα αυξηθούν υπερβολικά. Με αυτόν τον τρόπο η πίεση και η θερμοκρασία πέφτουν πάλι στα όρια που επιτρέπουν οι προδιαγραφές κατασκευής του θερμοσίφωνα και προστατεύεται από καταστροφή. Εδώ πρέπει να πούμε πως η θέρμανση του νερού προκαλεί και την διαστολή του, άρα είναι φυσιολογική η αύξηση του όγκου του νερού και αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα.

2. Να λειτουργεί η αντεπιστροφή, δηλαδή να μην επιστρέφει το νερό από τον θερμοσίφωνα στο δίκτυο ύδρευσης. Αυτό είναι χρήσιμο, ώστε να απομονώνει το δοχείο του θερμοσίφωνα από το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού μας και να μην αδειάζει ο θερμοσίφωνας όταν πρέπει να κλείσουμε τον γενικό διακόπτη του νερού για διάφορες εργασίες.

 Σε περίπτωση αντικατάστασης της βαλβίδας ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε βαλβίδα με μεγαλύτερο όριο από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής του θερμοσίφωνα.

Διαρροή βαλβίδας θερμοσίφωνα. Τι φταίει;

Το φαινόμενο διαρροής της βαλβίδας ασφαλείας είναι αρκετά συχνό στις μέρες μας. Αυτό οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

α) Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές  έχουν μειώσει τα όρια πίεσης πάνω από τα οποία ανοίγει η βαλβίδα. Παλαιότερα ήταν και 10-12 bar, τώρα συναντάμε 6 ή 8 bar πίεση ανοίγματος βαλβίδας. Αυτό σημαίνει ότι η βαλβίδα ανοίγει πιο συχνά από πριν για να εκτονώσει. 

β) Οι καινούριοι υδρομετρητές που σταδιακά τοποθετούνται σε όλη τη χώρα έχουν επίσης αντεπίστροφο, δηλ. δεν επιτρέπουν την επιστροφή του νερού από το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού μας, στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου. Πάλι δηλαδή δεν επιτρέπεται η εκτόνωση του περίσσιου όγκου νερού που δημιουργείται κατά την θέρμανσή του, προς το κοινόχρηστο δίκτυο.

γ) Η πίεση του νερού που μας δίνει το δίκτυο της ύδρευσης μπορεί να είναι αυξημένη, γενικά στην περιοχή μας, είτε στην πολυκατοικία μας, είτε να έχει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας (συνήθως τη νύχτα η πίεση είναι μεγαλύτερη).  Αυτό δημιουργεί εκτόνωση στην βαλβίδα ασφαλείας για να προστατεύσει τον θερμοσίφωνα.

Πως ελέγχουμε αν χρειάζεται αλλαγή η βαλβίδα ασφαλείας θερμοσίφωνα;

Για να διαπιστώσουμε αν η βαλβίδα ασφαλείας χρειάζεται αντικατάσταση  κάνουμε το εξής:

-Ανοίγουμε το θερμοσίφωνα να ζεσταθεί το νερό και όταν βλέπουμε να αρχίζει να στάζει νερό από την βαλβίδα, ανοίγουμε την βρύση του ζεστού νερού να τρέξει. Αν η βαλβίδα σταματήσει να στάζει, τότε η βαλβίδα λειτουργεί και δεν χρειάζεται αντικατάσταση.

-Έπειτα μετράμε την πίεση του νερού στην είσοδο του κρύου του θερμοσίφωνα. Η συνήθης τιμή για το δίκτυο της ύδρευσης είναι 3-4 bar. Έχουμε τις εξής περιπτώσεις:

α) Αν η πίεση που μετράμε είναι κάτω από το όριο ανοίγματος της βαλβίδας, τότε δεν φταίει η υψηλή πίεση της παροχής νερού της ύδρευσης για την διαρροή, αλλά η βαλβίδα ασφαλείας δεν είναι αρκετή για να εκτονώνει το περισσευούμενο θερμό νερό. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετούμε βοηθητικά το δοχείο διαστολής. (δείτε σε άλλη ερώτηση "τι είναι το δοχείο διαστολής" )

β) Αν η πίεση της παροχής είναι μεγαλύτερη ή πολύ κοντά στην πίεση ανοίγματος της βαλβίδας, τότε πρέπει να βάλουμε έναν μειωτή πίεσης μεταξύ της βαλβίδας ασφαλείας και του θερμοσίφωνα. Αν η βαλβίδα εξακολουθεί να στάζει και μετά την τοποθέτηση του μειωτή, τότε τοποθετούμε και δοχείο διαστολής.

Τι είναι το δοχείο διαστολής θερμοσίφωνα ;

Το δοχείο διαστολής του θερμοσίφωνα είναι ένα κλειστό μεταλλικό δοχείο που συνδέεται μεταξύ της βαλβίδας ασφαλείας και του θερμοσίφωνα και δέχεται εκείνο την περίσσεια νερού, χωρίς να επιβαρύνεται η βαλβίδα.  Το δοχείο αποτελείται εσωτερικά από δύο τμήματα που είναι χωρισμένα μεταξύ τους με ελαστική μεμβράνη. Το ένα τμήμα περιέχει αέριο άζωτο, που ρυθμίζεται σε πίεση ίση με την μέγιστη πίεση του δικτύου ή με την πίεση που βγάζει ο μειωτής πίεσης. Το υπόλοιπο τμήμα συνδέεται με τον θερμοσίφωνα.

Σε πόση ώρα αδειάζει το ζεστό νερό ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160 λίτρων αδειάζει πλήρως από το ζεστό νερό που περιέχει αν αφήσεις τη βρύση ανοιχτή συνεχόμενα για 8 λεπτά!
Ακριβώς τόσο χρόνο δηλαδή όσο χρειάζεται το φως του ήλιου να φτάσει από τον ήλιο στη Γη!
 

Πόσες κιλοβατώρες (kwh) ενέργειας εξοικονομώ με τον ηλιακό θερμοσίφωνα;

Με την αγορά ενός πραγματικά ποιοτικού ηλιακού θερμοσίφωνα ILIOSAK θα έχετε εξοικονόμηση περίπου 600 kwh/m2 του συλλέκτη που έχει ο ηλιακός σας .

Για παράδειγμα , αν έχετε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 200lt με 3m2 επιλεκτικούς συλλέκτες τότε η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι περίπου 1800 kwh .

Συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε σχέση με τις άλλες πηγές ζεστού νερού;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί όχι μόνο την πιο οικολογική λύση, αλλά και την πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή στη θέρμανση νερού. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια που προσφέρεται ούτως ή άλλως δωρεάν από τη φύση, και αν «τα βάλουμε κάτω» θα δούμε ότι το κόστος του είναι συγκριτικά χαμηλότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης, γιατί εξοικονομούμε χρήματα σε βάθος χρόνου.

Παρακάτω συγκρίνουμε το κόστος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα με άλλα συστήματα θέρμανσης σε βάθος τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μίας μέσης οικογένειας τεσσάρων ατόμων. Υπολογίστε ότι ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων χρειάζεται περίπου 160 λίτρα νερό ημερησίως, αφού το κάθε άτομο καταναλώνει κατά μέσο όρο 40 λίτρα νερό ημερησίως. Επομένως θα χρειάζεται έναν ηλιακό θερμοσίφωνα χωρητικότητας 160 λίτρων (4 άτομα X 40 λίτρα = 160 λίτρα) .

 

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160lit, διπλής ενέργειας, με επιλεκτικό συλλέκτη τιτανίου θα κοστίσει εγκατεστημένος κατά μέσο όρο 750 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ).

- Για την παραγωγή των 160 λίτρων ημερησίως δεν απαιτείται καμία δαπάνη.  Θα υπάρξουν περίπου 40 ημέρες ετησίως (χωρίς ηλιοφάνεια), που θα απαιτηθεί η παραγωγή ζεστού νερού από άλλη πηγή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα), με την επιπλέον επιβάρυνση όμως, για το διάστημα αυτό, να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 20 ευρώ.  Άρα σε 3 χρόνια τα συνολικά έξοδα για τον ηλιακό θερμοσίφωνα ανέρχονται στα περίπου 800€.

- Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, αν απαιτηθεί, μπορεί να μας προμηθεύει με πολλά περισσότερα λίτρα ζεστού νερού, δεδομένου ότι δεν σταματά να παράγει ζεστό νερό εφ' όσον υπάρχει ηλιοφάνεια.

- Είναι η μοναδική απολύτως οικολογική πηγή ενέργειας για ζεστό νερό.

- Η διάρκεια ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, ξεπερνάει τα 15 χρόνια, αποτελώντας μια διαχρονική λύση για κάθε σπίτι.

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 100lit θα κοστίσει εγκατεστημένος κατά μέσο όρο 200 €.

- Για την παραγωγή των 160 λίτρων ημερησίως θα λειτουργεί κατά μέσο όρο 1 ώρα ημερησίως και θα καταναλώνει ετησίως 1.460 kWh (κιλοβατώρες) που σήμερα κοστίζουν 219 € ετησίως (τιμή 0,17€/ kWh). Αρα, σε 3 χρόνια ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα έχει κοστίσει συνολικά 857 €  [δηλ. 200 € + ( 219 € χ 3 χρόνια ) = 857 € ]

Λέβητας πετρελαίου

Ένας λέβητας πετρελαίου για να παράξει 160 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί περίπου 200 λίτρα πετρελαίου ετησίως, που σήμερα κοστίζουν 200 € ετησίως (τιμή 1,00€/lit). Οπότε το ετήσιο κόστος για να θερμάνει το νερό είναι περίπου 200 €.  Άρα το συνολικό κόστος σε 3 χρόνια ανέρχεται σε 600 € (200 € χ 3 χρόνια ). Σημειώστε ότι το κόστος αυξάνεται κατά πολύ περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που καθορίζονται σε ετήσια βάση καθώς και ότι στον παραπάνω υπολογισμός δε λαμβάνουμε υπ' όψη καθόλου το ετήσιο κόστος συντήρησης.

Λέβητας φυσικού αερίου

Ένας λέβητας αερίου για να παράξει  160 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 1460 kWh ετησίως, που σήμερα κοστίζουν 131 € ετησίως (τιμή 0,09€/ kWh). Οπότε για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρειάζεται ετησίως 131 €. Άρα σε 3 χρόνια θα μας έχει κοστίσει 393 € ( 131€ χ 3 χρόνια = 393 € ). Φυσικά η τιμή του αερίου, όπως και του πετρελαίου είναι κυμαινόμενη, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα κόστη (εγκατάσταση και σύνδεση με παροχή αερίου).

Ηλεκτρικός λέβητας

Ένας ηλεκτρικός λέβητας θα μας κοστίζει για την αντίστοιχη παραγωγή ζεστού νερού το λιγότερο 250 € ετησίως, διότι καταναλώνει πολύ ηλεκτρική ενέργεια. Συνεπώς σε 3 χρόνια το κόστος ανέρχεται στα 750 € ( 250 € χ 3 έτη =7500 € ). Χωρίς να υπολογίσουμε κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

Αντλία θερμότητας

Μία αντλία θερμότητας για να παράξει 160 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 487 kWh ετησίως, που σήμερα κοστίζουν 73 € ετησίως (τιμή 0,17€/ kWh) . Μεγάλο μειονέκτημα όμως αυτής της λύσης είναι το ακριβό κόστος αγοράς και εγκατάστασης. 

------------------

Συμπέρασμα
Συνεπώς, με εξαίρεση τον λέβητα αερίου- που θα χρειαστεί όμως περισσότερα χρόνια για να γίνει απόσβεση, ενώ το δίκτυο φυσικού αερίου δεν είναι τόσο αναπτυγμένο και η τιμή του αερίου εκτιμάται ότι θα ανέβει στα επόμενα χρόνια- ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή. Σημειώστε ακόμη ότι πρόκειται για μία οικολογική λύση, αφού η λειτουργία ενός ηλιακού θερμοσίφωνα στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- τον ήλιο. Η Ελλάδα διακρίνεται για την ηλιοφάνεια της τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Γιατί ο ηλιακός δε ζεσταίνει τόσο καλά το χειμώνα;

 Η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου για έναν ηλιακό θερμοσίφωνας, είναι ο χειμώνας.


Ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, οι ώρες ηλιοφάνειας είναι λίγες, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χαμηλή και το κυριότερο η θερμοκρασία του νερού ύδρευσης είναι χαμηλή.


Οι κυριότεροι παράγοντες που επιδρούν στην τελική θερμοκρασία του νερού είναι:
- Η θερμοκρασία περιβάλλοντος 
- Η ηλιοφάνεια
- Η θερμοκρασία του νερού στο ηλιακό σύστημα και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες


Επιπλέον είναι καλό να γνωρίζετε ότι για κάθε λίτρο ζεστού νερού που ζητάμε, ταυτόχρονα μέσα στον ηλιακό θερμοσίφωνα μπαίνει κρύο νερό. Αυτό δημιουργεί την ανάμιξη του ζεστού νερού με το κρύο που εισέρχεται και επηρεάζει τη θερμοκρασία του νερού που υπήρχε στον ηλιακό.
Σε αυτή την περίοδο φροντίζουμε να κάνουμε συνετή χρήση του ζεστού νερού, αποφεύγοντας τη συνεχή ζήτηση νερού σε μικροποσότητες.
Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερο η χρήση του ζεστού νερού σε μεγάλες ποσότητες (χρήση για μπάνιο) να γίνεται συνεχόμενα, ώστε η ανάμιξη του κρύου νερού που θα εισέρθει στο θερμοδοχείο να μην επηρεάσει πολύ το αποθηκευμένο ζεστό νερό

 

Πως συμπληρώνω αντιψυκτικό υγρό στον ηλιακό θερμοσίφωνα;

 

Οδηγίες πλήρωσης αντιψυκτικού υγρού

Το θερμικό υγρό ενδεχομένως να έχει μειωθεί από υπερθέρμανση λόγο μακράς απουσίας ( καλοκαιρινές διακοπές ).

Χρησιμοποιώντας 2 κλειδιά ένα 24 για το ξεβίδωμα και ένα κλειδί 23 το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως αντίθετη δύναμη ( κόντρα) ξεβιδώνουμε την ασφάλεια και την τάπα του κλειστού κυκλώματος που βρίσκετε στο πάνω μέρος του θερμοδοχείου .

Με την βοήθεια ενός μικρού χωνιού στο ένα από τα 2 σωληνάκια συμπληρώνουμε αραιωμένο ειδικό θερμικό υγρό σε αναλογία 1 ειδικό θερμικό υγρό με 10 νερό.

Τα 2 σωληνάκια λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία .

Όταν ρίχνουμε το διάλυμα από το ένα σωληνάκι , από το άλλο βγαίνει ο αέρας .

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε διάλυμα από το ένα σωληνάκι μέχρι να αρχίσει να βγαίνει από το άλλο .

Επειδή θα βγουν και μερικές φυσαλίδες συνεχίζουμε να ρίχνουμε διάλυμα μέχρι την στιγμή όπου τα δεύτερο σωληνάκι θα βγάζει διάλυμα χωρίς φυσαλίδες .

Βιδώνουμε την ασφάλεια και την τάπα του κλειστού κυκλώματος χρησιμοποιώντας πάλι τα 2 κλειδιά για να σφίξουμε .

Επιπλέον ελέγχουμε όλες τις συνδέσεις του ηλιακού για τυχόν διαρροή .

είναι προτιμότερο ο έλεγχος αυτός να γίνετε πρωινές η απογευματινές ώρες.

Εάν διαπιστωθεί διαρροή σε κάποιο εξάρτημα θα πρέπει να λύσουμε όλο το εξάρτημα να βάλουμε καννάβι η τεφλόν και να το επανατοποθετήσουμε .

Σε αυτήν την περίπτωση θα χαθούν υγρά και τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν με τον τρόπο που είδαμε παραπάνω .

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια φόρα κάθε 1 με 2 χρονιά αρχές του χειμώνα αναλόγως των κλιματολογικών συνθηκών να προσθέτουμε 1 λίτρο ειδικό θερμικό υγρό .

Αν έχουμε δημιουργία φυσαλίδων αέρα μέσα στο κλειστό κύκλωμα τοτε δεν έχουμε σωστή κυκλοφορία του υγρού με αποτέλεσμα να μην έχουμε θερμοσιφωνική ροή του υγρού στο κύκλωμα .

Εξαερώνουμε το σύστημα ξεβιδώνοντας ελαφρώς το ρακόρ σύνδεσης του σωλήνα από συλλέκτη (μικρός σωλήνας από τον συλλέκτη προς το θερμοδοχείο πάνω δεξιά) .

Ξεβιδώνουμε την τάπα και το ασφαλιστικό τα οποία βρίσκονται στο πάνω μέρος του θερμοδοχείου και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και η τελευταία φυσαλίδα .

Μετά συμπληρώνουμε το θερμικό υγρό που απωλέστηκε στην διαδικασία της εξαέρωσης με τον τρόπο που είδαμε παραπάνω .

Ποια η λειτουργία & χρησιμότητα της θερμοστατικής βαλβίδας ανάμειξης;

Οι θερμοστατικές βαλβίδες ανάμιξης, χρησιμοποιούνται στα συστήματα παραγωγής ζεστού νερού (ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες, μπόιλερ συνδεδεμένο με καλοριφέρ, κ.ο.κ) . Ο βασικός τους ρόλος είναι να παρέχουν σταθερή θερμοκρασία νερού στους χρήστες των συστημάτων αυτών  ώστε να επιτυγχάνεται οικονομία νερού και ενέργειας αλλά και αποφυγή εγκαυμάτων εξαιτίας του ζεστού νερού που απότομα θα βγει αρχικά από τη βρύση.

 
Ο τρόπος λειτουργίας τους επιτρέπει τη θερμοκρασία του νερού να παραμένει σταθερή στις επιθυμητές ρυθμίσεις, ανεξάρτητα από την πίεση ή την θερμοκρασία του νερού που εισρέει ή του νερού που καταναλώνεται. Οι θερμοστατικές αναμεικτικές βαλβίδες έχουν επίσης έναν αυτόματο μηχανισμό anti-burn, ο οποίος σταματά την εισροή του ζεστού νερού, όταν παράλληλα δεν εισρέει και κρύο νερό [ η παροχή ζεστού νερού αποκόπτεται αυτόματα αν η παροχή κρύου νερού αποτύχει να φέρει νερό ].
 

Γενικά η θερμοκρασία του νερού χρήσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 450C για το μπάνιο και τους 600C για μια επαγγελματική κουζίνα . Για να χρησιμοποιηθεί το ζεστό νερό σε αυτές τις θερμοκρασίες  πρέπει να προβούμε σε ρύθμιση της θερμοκρασίας και της ποσότητας  του  νερού με συνέπεια να υπάρχει σπατάλη ενέργειας και νερού.
Ο συνήθης τρόπος ρύθμισης του ζεστού νερού είναι να ανοίγουμε την παροχή του ζεστού νερού και κατόπιν του κρύου προοδευτικά μέχρι η θερμοκρασία να κατέβει στο επιθυμητό επίπεδο.

Μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική κάθε φορά θερμοκρασία του νερού  έχει δαπανηθεί αρκετή ποσότητα ζεστού νερού, άρα και ενέργειας και φυσικά έχει δαπανηθεί και αρκετό νερό. 
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος εγκαυμάτων από υπερβολικά ζεστό νερό ιδίως όταν ο χειρισμός γίνεται από μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους. 
 Τα παραπάνω κάνουν φανερή την ανάγκη για ύπαρξη ενός συστήματος αυτόματης ρύθμισης της επιθυμητής θερμοκρασίας του νερού, ώστε το μοναδικό μέλημά μας να είναι η ρύθμιση της παροχής, επιτυγχάνοντας έτσι οικονομία νερού και ενέργειας.
Την ανάγκη αυτή έρχονται να καλύψουν οι θερμοστατικές βαλβίδες ανάμειξης. 
 
Τρόπος λειτουργίας
Οι θερμοστατικές βαλβίδες ανάμειξης έχουν δύο εισόδους νερού και μια έξοδο, ο σκοπός τους είναι να αναμειγνύουν το ζεστό νερό με το κρύο ώστε από την έξοδο να παίρνουμε νερό με θερμοκρασία που εμείς έχουμε προρυθμίσει. 
Έτσι με τη χρήση της αναμικτικής θερμοστατικής βαλβίδας :
 • Δεν χάνεται χρόνος προσπαθώντας να πετύχουμε την ανάμειξη που θέλουμε. 
• Δεν ξοδεύεται νερό στη προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας γιατί αυτό το κάνει η βαλβίδα. 
• Δεν ξοδεύετε ενέργεια για να ζεστάνετε νερό που θα χαθεί καθ όλη τη διάρκεια ρύθμισης της θερμοκρασίας. 
• Αποφεύγεται ο κίνδυνος εγκαυμάτων από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 
• Η θερμοκρασία του νερού που φθάνει στις συσκευές, μπαταρίες, ντους κ.λ.π. δεν είναι μεγαλύτερη από την απαιτούμενη και έτσι δεν έχουμε πρόωρη καταστροφή τους από εναποθέσεις αλάτων, ηλεκτρολύσεις και κάψιμο στα λάστιχα των διακοπτών.
 
Τρόπος λειτουργίας θερμοστατικής βαλβίδας
Γιατί πρέπει να αποφεύγεται το πολύ ζεστό νερό χρήσης;

Η χρήση πολύ ζεστού νερού (πάνω από 600C) θα πρέπει να αποφεύγεται για τους εξής λόγους:

 

1. Μέχρι να ρυθμιστεί η ιδανική κάθε φορά θερμοκρασία ζεστού νερού έχουμε σπατάλη νερού και ενέργειας που δαπανήθηκε για τη θέρμανση του. 
2. Αν το ζεστό νερό φθάνει στον καταναλωτή με θερμοκρασίες πολύ υψηλές υπάρχει κίνδυνος σοβαρών εγκαυμάτων ειδικά όταν η χρήση γίνεται από μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους. 
3. Οι μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, γίνονται αιτία μεγάλων συστολών και διαστολών με αποτέλεσμα την καταπόνηση σωληνώσεων και εξαρτημάτων και συνέπεια τη μείωση του χρόνου ζωής τους.
 4. Η ταχύτητα των ηλεκτρολύσεων αυξάνεται σημαντικά όταν η θερμοκρασία του νερού υπερβαίνει τους 600C  .
 5. Όσο μεγαλύτερες θερμοκρασίες έχουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η εναπόθεση αλάτων στις σωληνώσεις και στις συσκευές.  

 

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ανοικτού και κλειστού κυκλώματος ηλιακούς θερμοσίφωνες;

Η διάκριση σε κλειστού και ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:


 - στους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.


 - στους ηλιακούς θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. 


Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι πιο απλοί στη λειτουργία και συνήθως πιο οικονομικοί, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών.
 

Για ποιον λόγο να τοποθετήσω ηλιακό θερμοσίφωνα;

Υπάρχουν τουλάχιστον επτά λόγοι για να τοποθετήσει κάποιος ηλιακό θερμοσίφωνα:


1. Tεχνολογία εμπιστοσύνης
Το πρώτο πλεονέκτημα που έχει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η αξιόπιστη τεχνολογία του. Έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες, ενώ βελτιώνονται συνεχώς τα χαρακτηριστικά του. Επίσης υπάρχουν αρκετές σοβαρές εταιρείες  κατασκευής και στην Ελλάδα, με μεγάλη τεχνογνωσία και ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα.

2. Οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος
Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα εξοικονομούμε αρκετά χρήματα, αφού έχει υπολογιστεί πως ένα νοικοκυριό ξοδεύει περίπου το 5,7% της ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας  για την θέρμανση του νερού . Μία οικογένεια 4 ατόμων έχει κάνει απόσβεση σε 3-5 χρόνια το κόστος για την αγορά και την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

3. Εύκολη τοποθέτηση και μεγάλη διάρκεια ζωής
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα από έναν επαγγελματία τεχνικό.  Εφόσον έχετε προμηθευτεί ηλιακό από αξιόπιστη εταιρεία και τηρείτε τις οδηγίες συντήρησης, ο χρόνος ζωής του ξεπερνάει τα 20 χρόνια.  Με την ανα διετία συντήρηση  και με ένα μικρό κόστος (περίπου 40 ευρώ+ ΦΠΑ), αυξάνεται η διάρκεια ζωής του και η άψογη λειτουργία του.

4. Αυτονομία και ανεξαρτησία
Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όλον τον χρόνο και η παραγωγή ζεστού νερού από τον ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί να είναι αδιάκοπη. Ακόμα και σε περιοχές που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα ή  η συννεφιά κρατάει για ημέρες, υπάρχουν κατάλληλοι τύποι ηλιακού θερμοσίφωνα, που με την σωστή συντήρηση, μπορούν να παράγουν ζεστό νερό τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, το να έχετε ζεστό νερό δεν εξαρτάται ούτε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ούτε από την χρήση καυσίμου που θα θερμάνει το νερό του μπόϊλερ.

5. Μεγάλη απόδοση
Η ηλιακή ενέργεια είναι αστείρευτη και δωρεάν. Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε θερμική ενέργεια που γίνεται στον ηλιακό συλλέκτη, έχει μικρές απώλειες, σε σχέση με τους άλλους τρόπους θέρμανσης του νερού. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας του ηλιακού συλλέκτη, περίπου το 80% της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια.

6. Οικολογική λύση
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Με την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα επιλέγουμε και με οικολογική συνείδηση, αφού χρησιμοποιούμε μία από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και όχι χρήση καυσίμου για την θέρμανση του νερού.

7. Εξοικονόμηση ενέργειας σε εθνικό επίπεδο
Στην Ελλάδα υπάρχει ζήτημα με την ενέργεια, αφού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καίμε τον δικό μας λιγνίτη, που είναι ένα αρκετά ρυπογόνο καύσιμο ή καίμε πετρέλαιο/φυσικό αέριο στους καυστήρες των σπιτιών μας που είναι εισαγόμενο. Επίσης διαθέτουμε ένα αρκετά ελλιπές δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και εισάγουμε ενέργεια και από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα εξοικονομούμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

Η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα έγινε χθες αλλά έχω χλιαρό νερό με τον ήλιο. Τι πρόβλημα υπάρχει;

Τις πρώτες ημέρες, αφού εγκατασταθεί ο ηλιακός σας θερμοσίφωνας, χρειάζεται (2) ημέρες με καθαρή ηλιοφάνεια κατά την περίοδο του φθινοπώρου ή της άνοιξης, έτσι ώστε να κάνει κύκλωμα το θερμικό υγρό που τοποθετεί ο εγκαταστάτης και να πάρουν θερμοκρασία όλα τα μέρη της συσκευής, έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορεί να σπάσει ο ηλιακός θερμοσίφωνας από τον παγετό;

Εφόσον γίνονται τα προβλεπόμενα service (και άρα ο ηλιακός έχει το σωστό αντιψυκτικό υγρό) δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό με το ρεύμα ή με τον ήλιο;

Με το ρεύμα ο χρόνος που χρειάζεται  είναι περίπου μία ώρα και εξαρτάται από τα πόσα kw είναι η αντίσταση, τη ρύθμιση του θερμοστάτη και την αρχική θερμοκρασία του νερού.

 
Με τον ήλιο ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται περίπου δύο με τρεις ώρες με καθαρή ηλιοφάνεια με μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 20 βαθμούς °C.
Σαν ώρες ηλιοφάνειας θεωρούμε τις μεσημβρινές ώρες 11:00-15:00 καθώς είναι και οι πιο ουσιαστικές για τη χρήση του ηλιακού.
Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μικρότερη και μικρότερος αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη. 
 
Κινδυνεύει ο ηλιακός θερμοσίφωνας από την υψηλή πίεση του δικτύου νερού;

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, όπως και όλες οι συσκευές που θερμαίνουν νερό, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται θεωρώντας ότι θα λειτουργούν σε μια μέγιστη πίεση λειτουργίας.  (πίεση σχεδιασμού, ονομαστική πίεση).  Αν η πίεση του δικτύου ξεπεράσει την ονομαστική  για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό ότι ο ηλιακός σας θα αστοχήσει.  

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες καλής ποιότητας που κατασκευάζονται στην Ελλάδα συνήθως σχεδιάζονται για να αντέχουν πιέσεις μέχρι και 10bar. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο για τους φτηνούς ελληνικούς θερμοσίφωνες ή αυτούς που εισάγονται από Κίνα, FYROM, Βουλγαρία κτλ  που συνήθως έχουν σχεδιαστεί για πιέσεις όχι πάνω από 6bar.

 

Η πίεση του δικτύου ύδρευσης στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας  κυμαίνεται στα 3,5  εως 4,5bar. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρούνται αρκετά μεγαλύτερες πιέσεις.  Συνήθως αυτό συμβαίνει  σε περιοχές που είναι κοντά στην πηγή του δικτύου διανομής ή  σε άλλες περιοχές που παρ' όλο που η πίεση τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι "κανονική", υπάρχουν ώρες (συνήθως το βράδυ) όπου παρατηρούνται πολύ υψηλές πιέσεις και μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 8bar.

Αν ο ηλιακός μας λοιπόν έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε πιέσεις max 6bar και τον εγκαταστήσουμε σε περιοχή όπου εμφανίζονται μεγαλύτερες πιέσεις, η διάρκεια ζωής του θα περιοριστεί σημαντικά.

Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μειωτής πίεσης στον ηλιακό θερμοσίφωνα;

Απαραίτητο δεν είναι για όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες καλής ποιότητας (max 10bar) .

 

Αν όμως ο ηλιακός μας  έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε πιέσεις max 6bar και τον εγκαταστήσουμε σε περιοχή όπου εμφανίζονται μεγαλύτερες πιέσεις, η διάρκεια ζωής του θα περιοριστεί σημαντικά.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να εγκαθιστούμε μειωτή πίεσης που θα επιτρέπει στην πίεση του δικτύου ύδρευσης να περάσει στο σπίτι μας πάνω από ένα όριο.  Η εγκατάσταση του μειωτή είναι σωστό να γίνεται στην είσοδο του σπιτιού και όχι στο δίκτυο του ζεστού νερού μόνο, αφ' ενός για να προστατεύσουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία της υδραυλικής εγκατάστασης του σπιτιού (σωλήνες, βανάκια, σπιράλ κ.λ.π.) και αφ' εταίρου για να αποφύγουμε μεγάλες διαφορές πίεσης μεταξύ κρύου και ζεστού δικτύου.

 

Η ρύθμιση του μειωτή στα π.χ. 4bar, εξασφαλίζει ότι η πίεση στο σπίτι δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα 4bar, όση κι αν είναι η πίεση του δικτύου. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την ομαλή ροή πίεσης σε όλο το σπίτι και κατα συνέπεια την αποφυγή προβλήματος στον ηλιακό θερμοσίφωνα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη υδραυλική εγκατάσταση .

Το δοχείο διαστολής κλειστού κυκλώματος είναι απαραίτητο σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;

Ας ξεκινήσουμε με δυο αυτονόητες παραδοχές.

 • όταν ένα στερεό ή υγρό σώμα θερμαίνεται, αυτό διαστέλλεται με συνέπεια να  αυξάνει τον όγκο που καταλαμβάνει
 • όταν θερμαίνουμε ένα υγρό σε ένα δοχείο συγκεκριμένου όγκου που εμποδίζει το υγρό να διασταλεί τότε  αντί να αυξηθεί ο όγκος του αυξάνεται η πίεση στο δοχείο

 

Το κλειστό κύκλωμα του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ένα κλειστό "δοχείο", με συγκεκριμένο όγκο, που δεν επιτρέπει στο νερό του κλειστού κυκλώματος να διασταλεί αυξάνοντας τον όγκο του.  Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού λοιπόν, συνεπάγεται την αύξηση της πίεσης στο κλειστό κύκλωμα. Ακριβώς γι αυτό το λόγο τοποθετείται μια ασφαλιστική βαλβίδα στο υψηλότερο σημείο του κλειστού αυτού "δεχείου", για να να ανακουφίζει την πίεση όταν αυτή αυξηθεί πολύ.

 

Εκτός όμως από την εν λόγω βαλβίδα κυκλώματος στο σημείο αυτό προτείνεται και η τοποθέτηση ενός μικρού δοχείου διαστολής (περίπου 1lt) . Το δοχείο διαστολής θα δώσει στο νερό του κλειστού κυκλώματος τον απαιτούμενο χώρο ώστε να μπορέσει να διασταλεί χωρίς να ανεβαίνει η πίεση στο κλειστό κύκλωμα του ηλιακού. 

 

Αν δεν τοποθετηθεί το δοχείο διαστολής κλειστού κυκλώματος το νερό δε θα βρει χώρο να διασταλεί με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση εντός του κλειστού κυκλώματος.Η αύξηση της πίεσης, θα αναγκάσει την ασφαλιστική βαλβίδα να ανοίξει για να εκτονωθεί η πίεση.  Όταν η βαλβίδα ανοίξει, θα βγει νερό από το κλειστό κύκλωμα, πράγμα που σημαίνει ότι το κλειστό κύκλωμα δεν θα κλείνει, και ο ηλιακός σας δεν θα λειτουργεί. Επίσης , όταν αυτό επαναλμβάνεται πολύ συχνά , γίνεται αντιληπτό ότι σε βάθος χρόνου λειτουργεί επιβαρυντικά για τη διάρκεια ζωής του κλειστού κυκλώματος και κατα συνέπεια για τη διάρκεια ζωής του ηλιακό θερμοσίφωνα. 

 

Το δοχείο διαστολής ανοικτού κυκλώματος είναι απαραίτητο σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;

Ισχύουν οι δυο αυτονόητες παραδοχές που ισχύουν και στο κλειστό κύκλωμα:

 • όταν ένα στερεό ή υγρό σώμα θερμαίνεται, αυτό διαστέλλεται με συνέπεια να  αυξάνει τον όγκο που καταλαμβάνει
 • όταν θερμαίνουμε ένα υγρό σε ένα δοχείο συγκεκριμένου όγκου που εμποδίζει το υγρό να διασταλεί τότε  αντί να αυξηθεί ο όγκος του αυξάνεται η πίεση στο δοχείο

Η μεγάλη διαφορά στην περίπτωση του ανοικτού κυκλώματος -και ίσως η μεγάλη παγίδα- είναι ότι στην περίπτωση αυτή όταν ανοίγουν οι βρύσες εκτονώνεται ένα μεγάλο μέρος της πίεσης που έχει δημιουργηθεί. Αυτό ακριβώς οδηγεί πολλές φορές στην εκτίμηση ότι το δοχείο διαστολής ανοικτού κυκλώματος δεν είναι χρήσιμο για τον ηλιακό θερμόσιφωνα, κάτι που προφανώς δεν ισχύει πάντα. 

 

Όταν ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι τοποθετημένος σε εξοχικό σπίτι ή σε σπίτι που δε γίνεται χρήση καθημερινά η βρύση προφανώς δεν ανοίγει και δε γίνεται η "αυτόματη" εκτόνωση. 

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ηλιακός  (αλλά και ολόκληρο το δίκτυο του ζεστού νερού - σωλήνες, βανάκια, σπιράλ σύνδεσης) να καταπονείται από υψηλές πιέσεις και η ασφάλεια του ηλιακού να ανοίγει διαρκώς. Όπως και στην περίπτωση του κλειστού κυκλώματος όταν αυτό επαναλαμβάνεται διαρκώς μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά ή και καταστροφή του ηλιακού θερμοσίφωνα αλλά και της υπόλοιπης υδραυλικής εγκατάστασης. 

Τι είναι η "ηλεκτρόλυση" από την οποία κινδυνεύει ένας θερμοσίφωνας;

Ηλεκτρόλυση ονοµάζεται το φαινόµενο κατά το οποίο δύο διαφορετικά µέταλλα έρχονται σε επαφή µε το ίδιο υγρό (ηλεκτρολύτης), µε αποτέλεσµα να µετακινείται µάζα από το ηλεκτροθετικότερο µέταλλο (άνοδος) προς το λιγότερο ηλεκτροθετικό (κάθοδος).

 

Το πιο ηλεκτροθετικό από τα δύο µέταλλα διαβρώνεται σταδιακά. Όταν το µέταλλο αυτό είναι το υλικό κατασκευής τµήµατος µίας υδραυλικής εγκατάστασης (π.χ. σίδηρος), τότε το τµήµα αυτό αργά ή γρήγορα θα εξασθενήσει τόσο ώστε να αρχίσουν οι διαρροές λόγω τρυπήµατος ή λόγω αδυνατίσµατος σε σηµεία σύνδεσης. Στην περίπτωση µίας υδραυλικής εγκατάστασης το διακινούµενο υγρό παίζει το ρόλο του ηλεκτρολύτη.

 

Το φαινόµενο της ηλεκτρόλυσης γίνεται πιο ισχυρό, όταν:

 • συµµετέχουν δύο ή περισσότερα διαφορετικά µέταλλα σε ένα υδραυλικό δίκτυο
 • τα διάφορα µέταλλα έρχονται σε απευθείας επαφή µεταξύ τους, χωρίς παρεµβολή άλλου υλικού
 • η αγωγιµότητα του διακινούµενου υγρού είναι υψηλή
 • η θερµοκρασία του υγρού είναι υψηλή
 • δηµιουργείται ισχυρό ηλεκτρολυτικό κελί εξαιτίας του υπεδάφους, ηλεκτρικών συσκευών κτλ.
 • τα µέταλλα που συµµετέχουν στο δίκτυο έχουν µεγάλη διαφορά δυναµικού µεταξύ τους
 • η επιφάνεια των µετάλλων είναι καθαρή από άλατα και άλλες επικαθίσεις.
Κινδυνεύει ο ηλιακός θερμοσίφωνας από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες;

Η επικράτηση των επιλεκτικών συλλεκτών στους ηλιακούς θερμοσίφωνες έχει αναγάγει την υψηλή θερμοκρασία που επιτυγχάνουν (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) σε ένα μεγάλο κίνδυνο για κάθε ηλιακό θερμοσίφωνα.


Η μεγάλη τους απόδοση δημιουργεί εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες εντός του ηλιακού θερμοσίφωνα και αυτό σε συνδυασμό με τη μικρότερη ζήτηση για ζεστό νερό χρήσης τους θερινούς μήνες προκαλεί έντονα προβλήματα υπερθέρμανσης και κατά συνέπεια καταπόνησης κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.


Για την αποφυγή αυτού, προτείνεται η συλλεκτική επιφάνεια του ηλιακού να καλύπτεται με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα είτε μερικώς (αν γίνεται κάποια χρήση) είτε ολικώς αν υπάρχει απουσία άνω των τριών ημερών .


Με αυτό τον τρόπο δεν αναπτύσσονται υπερβολικές θερμοκρασίες μέσα στο καζάνι, τα αντιψυκτικά υγρά δεν εξαερώνονται συχνά και γενικά όλος ο ηλιακός θερμοσίφωνας καταπονείται πολύ λιγότερο ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η διάρκεια ζωής του.

 

Πόσο απαραίτητη είναι η βαλβίδα εκτόνωσης θερμοκρασίας - πίεσης για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;

Η βαλβίδα εκτόνωσης θερμοκρασίας-πίεσης  είναι προτεινόμενη και πολλές φορές απαραίτητη για να εγκαθίσταται σε ηλιακούς θερμοσίφωνες καθώς  αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την υπερβολική πίεση και την υπερθέρμανση .

 

Πρώτα, ανταποκρίνεται στην υπερβολική πίεση, ανοίγοντας τη βαλβίδα στο ρυθμισμένο βαθμό πίεσης, τυπικά στα 10 Bar, για να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση της πίεσης.Όταν μια βαλβίδα αποφόρτισης στάζει, συμβαίνει συνήθως εξαιτίας της θερμικής διαστολής. Όταν το νερό θερμαίνεται, διαστέλλεται. Αυτό προκαλεί επιπλέον πίεση στο σύστημα. Η βαλβίδα αποφόρτισης πίεσης & θερμοκρασίας αντιλαμβάνεται την υπερβολική πίεση, ανοίγει και αποφορτίζει την θερμική διαστολή επαναφέροντας την πίεση πίσω στις φυσιολογικές συνθήκες.

 

Δεύτερον, ανταποκρίνεται στην υπερθέρμανση. Όταν η θερμοκρασία του νερού στον ηλιακό θερμοσίφωνα φτάσει τους 99°C, το εσωτερικό θερμοστατικό στοιχείο της βαλβίδας αποφόρτισης επεκτείνεται, ανασηκώνοντας το δίσκο της βαλβίδας από τη θέση του για να αποβάλλει το υπερθερμασμένο νερό. Αυτό επιτρέπει σε πιο κρύο νερό να μπει στη δεξαμενή και να τροποποιήσει τις θερμοκρασίες. Όταν η θερμοκρασία επιστρέψει σε ασφαλές επίπεδο (κάτω από 99°C) , ο θερμοστάτης συστέλλεται, επιτρέποντας στο ελατήριο να επανατοποθετήσει τη βαλβίδα. Στο σημείο αυτό το στοιχείο αποφόρτισης της θερμοκρασίας είναι έτοιμο να προστατέψει το σύστημα ξανά. Αν μια βαλβίδα πίεσης & θερμοκρασίας αποφορτίσει έναν μεγάλο όγκο νερού, αυτό συμβαίνει λόγω υπερθέρμανσης του νερού, μια μη ασφαλής κατάσταση για τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

Δείτε το προτεινόμενο προϊόν: https://www.iliosak.gr/balbida-asfaleias-piesis-termokrasias

 

Γιατί στάζει συνέχεια η βαλβίδα εκτόνωσης θερμοκρασίας - πίεσης ;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η βαλβίδα εκτόνωσης θερμοκρασίας - πίεσης  στάζει λόγω θερμικής διαστολής. Όταν το νερό σε ένα κλειστό υδραυλικό κύκλωμα θερμαίνεται τότε διαστέλλεται προκαλώντας αύξηση της πίεσης. Αυτή η αύξηση στην πίεση του συστήματος που υπερβαίνει την ρύθμιση της βαλβίδας πίεσης ονομάζεται θερμική διαστολή πίεσης.

 

Η  βαλβίδα εκτόνωσης θερμοκρασίας - πίεσης  είναι ένα εξάρτημα ασφαλείας και δεν αποσκοπεί στη μόνιμη λειτουργία προκειμένου για την εκτόνωση της θερμικής διαστολής. Το συνεχές στάξιμο μπορεί να οδηγήσει στην επικάθιση αλάτων, γεγονός που θα καταστήσει την βαλβίδα άχρηστη.

 

Ένας απλός τρόπος για να καταλάβετε αν η θερμική διαστολή είναι ή όχι ο λόγος που στάζει η βαλβίδα εκτόνωσης είναι να ανοίξετε ένα εξάρτημα κατά την περίοδο διαστολής. Ανοίγοντάς το ανοίγει το σύστημα και η πίεση πέφτει αμέσως στο κανονικό επίπεδο.

 

Τα προβλήματα των θερμικών διαστολών μπορούν να λυθούν με τη χρήση δοχείου διαστολής. Με αυτό τον τρόπο ο διαστελλόμενος όγκος του νερού παραμένει στο σύστημα, πολύ σημαντικό όταν πρόκειται για τη διατήρηση του νερού.

Τι σημαίνει το σήμα CE που πρέπει να έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία  του ηλιακού θερμοσίφωνα με δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας της λειτουργίας του ηλεκτρικού μέρους της συσκευής.

 

Η σήμανση CE αποτελείται από το ακρωνύμιο των γαλλικών λέξεων “Communauté Europèenne” και σημαίνει Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οποιοδήποτε προϊόν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην εσωτερική αγορά και εμπίπτει στις Οδηγίες Νέας Προσέγγισης, θα πρέπει να φέρει τη σήμανση CE. Η σήμανση CE είναι μια διαβεβαίωση του κατασκευαστή ότι το προϊόν πληρεί όλες τις βασικές απαιτήσεις των Οδηγιών και είναι ουσιαστικά το «Διαβατήριο» που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η σήμανση CE έχει την μορφή ενός ειδικού σήματος το οποίο φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα. 

Η τοποθέτηση του σήματος CE είναι υποχρεωτική και γίνεται από τον κατασκευαστή, ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο αφού πρώτα τεκμηριωθεί ότι το προϊόν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις.

 

Τί σημαίνει ακριβώς;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει ένα μεγάλο αριθμό Οδηγιών (EU Directives), στις οποίες περιγράφονται νομοθετικές και κοινοτικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις για διάφορα θέματα. Μια κατηγορία Οδηγιών, γνωστές ως «Οδηγίες Νέας Προσέγγισης», έχουν ως αντικείμενο την απλούστευση των διαδικασιών της εισαγωγής και διακίνησης προϊόντων προς και εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Οδηγίες αυτές καθορίζουν:

1. τις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα σε σχέση με την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος,

2. τον τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης των προϊόντων προς τις απαιτήσεις αυτές,

3. τη σήμανση που οφείλουν να φέρουν (σήμανση CE).

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα σύστημα φυσικής κυκλοφορίας και ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας;

Σε ένα ηλιακό σύστημα φυσικής κυκλοφορίας, η δεξαμενή αποθήκευσης (μποιλερ) βρίσκεται υποχρεωτικά υψηλότερα από τον ηλιακό συλλέκτη, έτσι ώστε το νερό που θερμαίνεται στον ηλιακό συλλέκτη (λόγω μικρότερου ειδικού βάρους) να ανεβαίνει στην δεξαμενή, ενώ το ψυχρότερο (και βαρύτερο) νερό της δεξαμενής να κατεβαίνει και πάλι για θέρμανση στον ηλιακό συλλέκτη.


Σε ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός και η δεξαμενή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε θέση. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού εξασφαλίζεται με κυκλοφορητή, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία αυτόματα μόνον όταν η θερμοκρασία του νερού στον συλλέκτη είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του νερού στο κάτω μέρος της δεξαμενής (μποιλερ). Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη διαφορικού θερμοστάτη και βαλβίδας αντεπιστροφής (για προστασία από αντιστροφή της ροής κατά την διάρκεια της νύχτας).

Ποιες είναι οι 4 κλιματικές ζώνες σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ που διαφοροποιούν την απόδοση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ) (2017) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει σκοπό  να καθορίσει τις minimum προδιαγραφές που πρέπει να έχουν όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου, όπως ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ή τα θερμικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κελύφους. Πιο συγκεκριμένα , στην περίπτωση των ηλιακών θερμοσιφώνων, προέβλεπε ελάχιστες απαιτήσεις ειδικά για καθεμιά απ’ τις 4 κλιματικές ζώνες της Ελλάδας καθώς σε κάθε ζώνη, είναι διαφορετικός ο ετήσιος αριθμός των ημερών με ηλιοφάνεια. 

 

Οι 4 κλιματικές ζώνες είναι οι παρακάτω:

 

Κλιματική ζώνη Νομοί της χώρας
ΖΩΝΗ Α Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη
ΖΩΝΗ Β Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα
ΖΩΝΗ Γ Αρκαδία, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θάσος, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος
ΖΩΝΗ Δ Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα

 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν το πίνακα ο ΚΕΝΑΚ όριζε ως ελάχιστο ποσοστό του ζεστού νερού από τον ήλιο ως εξής:
ΖΩΝΗ Α: 80%

ΖΩΝΗ Β: 75%

ΖΩΝΗ Γ: 70%

ΖΩΝΗ Δ: 65% 

 

 

Η χαμηλή κίνηση του ήλιου το χειμώνα επηρεάζει την απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει μικρότερη συνήθως απόδοση τους χειμερινούς μήνες καθώς εκτός από τον ήλιο (που πιθανώς υπάρχει κάποιες ώρες) , σημασία έχει και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σημαντικό επίσης είναι ότι ο ηλιακός συλλέκτης αποδίδει το μέγιστο όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα πάνω στη συλλεκτική επιφάνεια. Του χειμερινούς όμως μήνες όπως θα δείτε και στο παρακάτω σχέδιο ο ήλιος κινείται πιο χαμηλά στον ουρανό με συνέπεια να μην "χτυπάει" κάθετα στην επιφάνεια του συλλέκτη και άρα να μην αποδίδει το μέγιστο της απόδοσής του ο ηλιακός συλλέκτης. 

Η βαλβίδα νερού στάζει παρόλο που γίνεται χρήση και δεν υπάρχει υψηλή πίεση. Τι συμβαίνει;

Κάποιες λίγες φορές τυγχάνει η βαλβίδα νερού (ή θερμοσιφώνου όπως λέγεται) που συνδέεται στην είσοδο του κρύου νερού ενός ηλιακού θερμοσίφωνα , να στάζει παρόλο που δεν υπάρχει αυξημένη πίεση στο δίκτυο και ενώ ταυτόχρονα γίνεται χρήση του ζεστού νερού χρήσης.

Παρόλο λοιπόν που δεν υπάρχει πρόβλημα υψηλής πίεσης ή υπερθέρμανσης η βαλβίδα ανοίγει γιατί το καζάνι ενδεχομένως να κρατάει αέρα , συνήθως γιατί η σωλήνα που πάει στο μέρος μέρος του καζανιού είναι λίγο χαμηλότερα απ΄ότι πρέπει. Ο αέρας αυτός εγκλωβίζεται στο καζάνι ψηλά και δημιουργεί μια αυξημένη πίεση που εκδηλώνεται με το άνοιγμα της βαλβίδας νερού. 

Σε αυτή την περίπτωση η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή του boiler προκειμένου να λυθεί το θέμα. Κάποιοι υδραυλικοί επίσης προτείνουν να μπει ένα νέο σωληνάκι φ10 με λοξή "μύτη" στη είσοδο του κρύου που να πηγαίνει μέχρι το υψηλότερο σημείο του boiler και αφου στερεωθεί να βγαίνει από εκεί ο εγκλωβισμένος αέρας. 

 

Τι είναι το βακτήριο της λεγεωνέλλας και πως αντιμετωπίζεται στους θερμοσίφωνες;

Λεγιονέλλα ή Λεγεωνέλλα: Ο αόρατος, σιωπηλός δολοφόνος.


Με ποσοστό θνησιμότητας από 15% έως 40% ανάλογα με την προσβεβλημένη ομάδα, η Λεγιονέλλα παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των χώρων μαζικής φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία, νοσοκομεία και γυμναστήρια. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της ιδιαιτερότητας του βακτηριδίου, ο κίνδυνος ανάπτυξης Λεγεωνέλλα είναι υπαρκτός αν και μικρός ακόμη και σε μικρότερες, οικιακές εγκαταστάσεις όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. 
Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στο φυσικό μας υγρό περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί, φράγματα). Μπορεί να επιβιώσει σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (από 6-60° Κελσίου). ∆εν μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών ενώ οι θερμοκρασίες άνω των 60 °C, σκοτώνουν το βακτηρίδιο. Αντίθετα σε θερμοκρασίες από 20 °C, έως 45 °C, πολλαπλασιάζεται εύκολα και μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο.


Το πιο σύνηθες σημείο πολλαπλασιασμού και ανίχνευσης της λεγεωνέλλας είναι τα δίκτυα διανομής του Ζεστού Νερού Χρήσης (Ζ.Ν.Χ.) όπως ηλιακοί & ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες, οι θερμαντήρες νερού (boiler) σε ξενοδοχεία και μεγάλες αθλητικές ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις καθώς και ό,τι συνδέεται μ’ αυτούς. Επίσης εμφανίζεται σε εγκαταστάσεις ψύξης (ακόμα και απλά κλιματιστικά) αν δε γίνεται καλή αποστράγγιση ή ακόμα και τα καζανάκια. Σε μια οικία το πιο σύνηθες πεδίο εμφάνισης είναι στους ηλιακούς-ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες όταν αυτοί έχουν καιρό να χρησιμοποιηθούν (ειδικά σε εξοχικά ή σε ηλεκτρικούς που χρησιμοποιούνται ως εφερδικοί των ηλιακών) 


Με την σωστή ενημέρωση η πρόληψη και αντιμετώπιση της Λεγεωνέλα γίνεται αποτελεσματικά διασφαλίζοντας ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον. 
Η πλέον κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης της λεγιονέλλας είναι αυτή της θερμικής απολύμανσης μέσω θερμικού σοκ καθ ότι το μικρόβιο αυτό είναι πολύ ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες .


Πιο συγκεκριμένα:
> 70°C – Η Legionella πεθαίνει σχεδόν ακαριαία 
60°C – 90% πεθαίνει μέσα σε 2 λεπτά 
50°C – 90% πεθαίνει μέσα σε 80–124 λεπτά
48°C – 50°C – Επιβιώνει για πολλές ώρες αλλά δεν πολλαπλασιάζεται
32°C – 42°C – Ιδανικό εύρος πολλαπλασιασμού 
 25°C – 45°C – Εύρος πολλαπλασιασμού
< 20°C – Επιβιώνει αλλά παραμένει αδρανής

 

Για το λόγο αυτό προτείνεται η αύξηση της θερμοκρασίας του μποϊλερ πάνω από τους 70°C (με ταυτόχρονη  ενεργοποίηση της ανακυκλοφορίας αν υπάρχει) ειδικά όταν έχει να χρησιμοπιοηθεί για μεγάλο διάστημα το ζεστό νερό χρήσης και  άνοιγμα όλων των σημείων λήψεως ζεστού νερού ώστε να μετρηθεί θερμοκρασία τουλάχιστον 65°C για τουλάχιστον 5 λεπτά, ιδίως στα πλέον απομακρυσμένα σημεία. 


Επίσης , προτείνεται όταν μπαίνει κάποιος στο  σπίτι μετά από απουσία ημερών ή στο εξοχικό σπίτι ή στο τουριστικό κατάλυμα, και πριν χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις, να ανοίξει τις βρύσες και τα ντους να τρέξουν για κάμποσα λεπτά της ώρας-τόσο το ζεστό όσο και το κρύο νερό βγαίνοντας για λίγο έξω από το δωμάτιο, καθώς και να αδειάσει το καζανάκι που είχε στάσιμο νερό. 

Γίνεται να συνδεθεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας σε δυο διαμερίσματα;

Πολλές φορές ρωτάει ο πελάτης τον ηλεκτρολόγο:

‘’Μπορώ να έχω έλεγχο του θερμοσίφωνα και από τους τρείς ορόφους του σπιτιού μου;’’ 

Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε συναντήσει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια τέτοιες απαιτήσεις. Δηλαδή, έχουμε 10 δωμάτια ενοικιαζόμενα και θέλουμε το μοναδικό μας θερμοσίφωνο (είτε κανονικό είτε ηλιακό) να ελέγχεται από πολλά δωμάτια ή και από όλα!!

Γίνεται αυτό;

Όλα γίνονται και πολλά ακόμη! Πάμε να δούμε το πώς…

Έχουμε ένα διαμέρισμα με περισσότερους από ένα ορόφους, ή ένα οροφοδιαμέρισμα μεγάλο, ή μερικά δωμάτια. Το μοναδικό μας θερμοσίφωνο (ή ηλιακό για περιπτώσεις συννεφιάς) θέλουμε να το χειριζόμαστε από παντού. Από 5 ή 10 ή όσα σημεία θέλουμε.

Στην περίπτωση αυτή και υπό την προϋπόθεση ότι στον ηλεκτρικό πίνακα έχουμε τα απαραίτητα για τη λειτουργία του θερμοσίφωνα, θα χρειαστούμε τα παρακάτω:

Τεχνικό: Οπωσδήποτε Ηλεκτρολόγο. Εργασίες ηλεκτρολογικές και ειδικά εντός πίνακα ΔΕΝ κάνουμε μόνοι μας.

Υλικά που θα τοποθετηθούν εντός πίνακα: Ένα ρελέ ισχύος 2Χ25Α,

ένα ρελέ καστάνιας (συνήθως αυτά θα τα βρούμε σε 2Χ16Α αλλά δε μας πειράζει διότι το καστάνιας θα οπλίσει με τη σειρά του το ρελέ ισχύος, άρα δεν θα  έχουμε φορτία στις επαφές του, πέραν των φορτίων που αντέχει, μπορούμε επίσης αν βρούμε καστάνιας 20Α ή και μεγαλύτερο, να αποφύγουμε τη χρήση 2ου ρελέ (του ισχύος)

και κάποια καλωδιάκια για τις συνδέσεις – γέφυρες μεταξύ των νέων υλικών με τα ήδη υπάρχοντα (ραγοδιακόπτης 2Χ40, ασφάλεια αυτόματη 1Χ20Α)

και μια αυτόματη ασφάλεια 10Α ή μικρότερη (κατά προτίμηση 2Α) για το βοηθητικό κύκλωμα που θα φτιάξουμε. ΜΗΝ τροφοδοτείτε το βοηθητικό από την 20Α του θερμοσίφωνα.

Υλικά εκτός πίνακα: Ένα μπουτόν με λαμπάκι. Το λαμπάκι χρειάζεται ώστε να βλέπουμε ότι το έχουμε ανοίξει, να μη το ξεχνάμε. Βέβαια υπάρχει και η λύση με τοποθέτηση παράλληλα ενός χρονικού στον πίνακα, που σημαίνει… πατάμε μπουτόν…. ανάβει το θερμοσίφωνο και κλείνει μόνο του όταν περάσει ο χρόνος που έχουμε ρυθμίσει το χρονικό εντός του πίνακα.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε και δεύτερο λαμπάκι! Το ένα θα μας δείχνει ότι έχουμε πατήσει το μπουτόν και το δεύτερο ότι η θερμοκρασία έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα! Άρα μπορούμε να τον κλείσουμε.

Γενικότερα μπορεί να γίνει αυτό από όλους τους ορόφους ή από όλα τα σημεία που θέλουμε να τον ελέγχουμε. Όλα αυτά όμως, απαιτείται να έχουν καλώδια! Βέβαια, χωρίς καλώδιο, τι συζητάμε;

Πόσα καλώδια θέλουμε για να έχουμε αυτές τις λειτουργίες;

Ένα καλώδιο που θα πάει προς το μπουτόν. Ένα που θα γυρίσει στον πίνακα ώστε να οπλίσει το ρελέ καστάνιας, ένα που θα έχουμε για το λαμπάκι ON, ένα ακόμη που θα έχουμε για την περίπτωση που θέλουμε να βλέπουμε ότι έκλεισε ο θερμοστάτης στο θερμοσίφωνο (άρα να γνωρίζουμε ότι το νερό ζεστάθηκε) και ένα κοινό για τα δύο λαμπάκια (ουδέτερο ή αρνητικό-σε χαμηλή τροφοδοσία). Άρα 5 καλώδια, ένα ΝΥΜ διατομής 5Χ1,5 είναι ιδανικό.

Μην τοποθετείται άλλου είδους καλώδια όπως UTP και γενικά, μικρότερα από διατομής 1,5mm2, που βλέπω σε πολλές άθλιες εγκαταστάσεις, ακόμη και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς!

Άρα, για το χειρισμό από διαφορετικά σημεία ή ορόφους ενός θερμοσιφώνου ή μιας συσκευής γενικότερα στο χώρο μας, αυτό που θα χρειαστούμε έξτρα σε κάθε χώρο είναι: Ένα μπουτόν και αν θέλουμε ενδείξεις τα αντίστοιχα καλώδια. Το μπουτόν χρειάζεται 2 συν ένα για κάθε ένδειξη.

Αν λοιπόν κάνουμε καινούργια εγκατάσταση στο σπίτι μας ή ανακαίνιση, όλα αυτά πρέπει να τα υπολογίσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα βλέπουμε καλώδια να τρέχουν εξωτερικά.

 

 

Πηγή: https://www.electricalnews.gr/

"Ο ηλιακός χάνει τα υγρά του αλλά δε βλέπω διαρροή". Υπάρχει λύση;

Πολλές φορές συμβαίνει να χρειάζεται συμπλήρωμα το κλειστό κύκλωμα του ηλιακού θερμοσίφωνα χωρίς να υπάρχει θέμα υπερθέρμανσης και άρα λογικής εξαέρωσης υγρών από τη βαλβίδα ασφαλείας κλειστού κυκλώματος . Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάπου υπάρχει διαρροή με συνέπεια να χάνεται ποσότητα αντιψυκτικού υγρού καθημερινά. 

 

Αρχικά θα πρέπει να παρατηρήσει κάποιος αν υπάρχει εμφανής διαρροή στο σημείο της τοποθέτησης. Αν δε φαίνεται κάτι με την πρώτη ματιά είτε στο μπόιλερ είτε στους συλλέκτες εσωτερικά, τότε θα χρειαστεί πιο ενδελεχής έλεγχος.

Το πρώτο σημείο του ηλιακού θερμοσίφωνα που απαιτεί την προσοχή μας είναι οι ενώσεις που συνδέουν το κλειστό κύκλωμα του boiler με το συλλέκτη. Συνήθως αυτές είναι στη μέση μπροστά και στη μέση κάτω (στην κοιλιά) του θερμοδοχείου. Ο έλεγχος αυτών θα πρέπει να γίνει μια μέρα με καλή ηλιοφάνεια και αφού είναι γεμάτο το κλειστό κύκλωμα με υγρά .

ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα ρακόρ σύνδεσης και ενδεχομένως το υγρό τρέχει είναι πολύ καυτό (ίσως και σε μορφή ατμού) και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων. 

Σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί διαρροή ούτε στις ενώσεις τότε θα πρέπει -με μεγάλη προσοχή πάντα- να δημιουργηθεί μια τεχνητή πίεση εσωτερικά του κλειστού κυκλώματος προκειμένου να φανερωθεί η διαρροή. Αυτό μπορεί να γίνει με μια σωλήνα ή λάστιχο νερού από το δίκτυο της ύδρευσης , το οποίο και θα πρέπει να συνδεθεί στην οπή που συμπληρώνει κάποιος το αντιψυκτικό υγρό στον ηλιακό θερμοσίφωνα. Με αυτό τον τρόπο η συνήθως μηδενική πίεση στο κλειστό κύκλωμα θα φτάσει την πίεση του δικτύου ύδρευσης (συνήθως 3 bar) και θα φανερώσει σχεδόν αυτομάτως το σημείο που χάνεται το υγρό του ηλιακού θερμοσίφωνα. 

 

Πως μπορώ να ενημερωθώ για το ενεργειακό αποτύπωμά μου;

Παίζοντας  το παρακάτω ηλεκτρονικό παιχνίδι της WWF μπορείτε να μάθετε ποιο είναι το ενεργειακό σας αποτύπωμα, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές σας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.


Πατήστε εδώ και ακολουθήστε τις οδηγίες. 

 

Στο τέλος θα έχετε μια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνετε και σε πόσες εκπομπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση. Επίσης, θα δείτε συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να αποφύγετε ένα μέρος αυτών των εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε ενέργεια, και χρήματα.

Υπάρχει κάποιος τρόπος για ένα βασικό υπολογισμού ηλιοθερμίας πριν αναλάβει ο μηχανολόγος;

Στην παρακάτω γερμανική ιστοσελίδα μπορείτε να καταχωρήσετε ενδεικτικά κάποια από τα ζητούμενα στοιχεία και να πάρετε μια πρώτη εικόνα του ηλιοθερμικού σας συστήματος. 

Σαν περιοχές δίνονται μόνο δυο επιλογές Θεσσαλονίκη (Βόρεια Ελλάδα) και Ηράκλειο Κρήτης (Νότια Ελλάδα).

 

Δείτε εδώ τη σελίδα υπολογισμού:  http://www.valentin.de/calculation/thermal/system/wwh/en

 

Σαφώς και το μόνο τελικό και ασφαλές συμπέρασμα μπορεί και πρέπει να το δώσει η μελέτη του μηχανολόγου.

 

Γίνεται τοποθέτηση & λειτουργία με φυσική ροή σε κεραμοσκεπή με το boiler να είναι κάτω από τη στέγη;

Είναι μια πιο περίπλοκη και ενδεχομένως πιο κοστοβόρα λύση τοποθέτησης αλλά αν πληρεί η κεραμοσκεπή κάποια κριτήρια κλίσης και διαθέσιμου χώρου εσωτερικά, τότε ναι είναι εφική μια τέτοια λύση . 

boiler ηλιακού θερμοσίφωνα εντός κεραμοσκεπής και φυστική ροή

Για τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος με φυσική κυκλοφορία, θα πρέπει να τηρηθούν οι μέγιστες και οι ελάχιστες τιμές στις αποστάσεις και στις κλίσεις των σωλήνων. Η μέγιστη απόσταση μεταξύ εξόδου του συλλέκτη και εισόδου του μπόιλερ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3m. H κλίση του σωλήνα που συνδέει αυτά τα 2 σημεία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 8°.

Posted by yorgokastri 02/05/2017 0 Comment(s) Συχνές ερωτήσεις,
Loading...