Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η ιστορία του ηλιακού;

Τη δεκαετία του 1870, ο Εγγλέζος Maughan εφηύρε ένα είδος θερμοσίφωνα, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά. Την εφεύρεση, όμως, γνώρισε ο Νορβηγός μηχανολόγος μηχανικός Edwin Ruud, ο οποίος μετανάστευσε στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και, στα 1889, προχώρησε στη δημιουργία του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η εφεύρεσή του είχε απήχηση κι ο Ruud ίδρυσε την εταιρεία Ruud Manufacturing Company που ακόμα υπάρχει. Εξέλιξη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι ο tankless (χωρίς δεξαμενή) στιγμιαίος που θερμαίνει μόνο το νερό, το οποίο χρειάζεται ο καταναλωτής: Συνήθως, πρόκειται για συσκευή προσαρμοσμένη στην μπαταρία της βρύσης. Εξοικονομεί νερό αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο θερμοσίφωνας όμως που «καταργεί τον ηλεκτρισμό» είναι ο ηλιακός.

Ο πρώτος, πρωτόγονος, ηλιακός θερμοσίφωνας δημιουργήθηκε το 1896 από τον Κλάρενς Κεμπ, στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ήταν μια εκτεθειμένη στον ήλιο δεξαμενή νερού, «τυλιγμένη» με ξύλο, ώστε να δημιουργεί ζέστη. Δεν περπάτησε. Όμως, από τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι ηλιακοί θερμοσίφωνες με επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες εμφανίστηκαν στη Φλόριδα και τη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Επρόκειτο να γενικευτούν μετά το 1960. Έφτασε να χρησιμοποιείται στο 30% των σπιτιών της Καλιφόρνιας, αλλά η χρήση του ατόνησε με το γύρισμα του αιώνα, λόγω της χρήσης του άφθονου τότε πετρελαίου και του εξηλεκτρισμού.

Ήδη, από την προηγούμενη δεκαετία, το Ισραήλ έπασχε από έλλειψη πετρελαίου. Η εκεί κυβέρνηση είχε απαγορέψει τη λειτουργία ηλεκτρικών θερμοσιφώνων από τις 10 τη νύχτα ως τις 6 το πρωί. Ο Ισραηλινός Levi Yissar κατασκεύασε τον πρώτο πρωτότυπο ηλιακό θερμοσίφωνα και το 1953 έβαλε μπροστά την εταιρεία NerYah. Όμως, παρά την εκεί μεγάλη ηλιοφάνεια, ως το 1967, μόλις το 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Μετά την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970, η ισραηλινή Κνεσέτ (Βουλή) ψήφισε νόμο που καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλες τις νέες κατοικίες. Ήδη, η τεχνολογία έχει προχωρήσει κι, από το 2005, η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαιτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νέα κτίρια, και η δεύτερη (μετά από το Ισραήλ) που απαιτεί την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού.

Στην Κύπρο αναλογεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για κάθε πέντε κατοίκους, ενώ στο Ισραήλ η χρήση τους είναι υποχρεωτική στις καινούργιες οικοδομές. Σε πολλές άλλες χώρες η χρήση τους επιδοτείται.

Στην Ελλάδα η διάδοση των ηλιακών συσκευών είναι πολύ εντυπωσιακή: το πρώτο μοντέλο λανσαρίστηκε το 1974, το 1980 υπήρχαν εγκατεστημένα περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών και το 2004 περίπου τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών. Μέρος της επιτυχίας αυτής των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα οφείλεται στα φορολογικά κίνητρα που είχε θεσπίσει το Ελληνικό κράτους.

Σήμερα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται από περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές. Μέχρι και τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν απ' τις κύριες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών θερμοσιφώνων.

 

Πως λειτουργεί ένας ηλιακός;

Αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κατά την λειτουργία του εκμεταλλεύεται το φυσικό φαινόμενο της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας (διαφοράς πυκνότητας), γνωστό και σαν αρχή του θερμοσιφώνου.

Έτσι πετυχαίνεται με φυσικό τρόπο χωρίς κυκλοφορητή (αντλία) συνεχής ροή του θερμαινόμενου μέσου, από το θερμότερο σημείο (ηλιακοί συλλέκτες) προς το ψυχρότερο (δεξαμενή νερού), μέχρις ότου τα δύο σημεία να αποκτήσουν παρόμοιες θερμοκρασίες.

Για να είναι αυτό δυνατό πρέπει το ψυχρότερο σημείο να είναι ψηλότερα από το θερμότερο σημείο και για τον λόγο αυτό σε όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες η δεξαμενή αποθήκευσης είναι πάντα ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται κι απ' τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη νεφοκάλυψη και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος.


πηγή: Wikipedia

Πως μπορώ να κάνω online αγορά;
 1. Διαλέγετε το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε.
 2. Διαλέγετε την ποσότητα που σας ενδιαφέρει [πχ 1].
 3. Πατάτε «καλάθι».
 4. Πάνω δεξιά θα εμφανιστεί το "καλάθι" σας όπου θα αναγράφεται η αξία και η ποσότητα των προϊόντων που έχετε επιλέξει.
 5. Πατώντας "εμφάνιση καλαθιού" θα τα δείτε αναλυτικά.
 6. Με την επιλογή "συνέχεια περιήγησης" μπορείτε να συνεχίσετε τις αγορές σας.
 7. Με την επιλογή "αγορά" (κάτω δεξιά) μεταφερόμαστε στην τελική καρτέλα αγοράς.
 8. Πάνω αριστερά επιλέγουμε τον τρόπο σύνδεσης.
 9. Αν είστε ήδη πελάτης του ηλεκτρονικού μας καταστήματος επιλέγετε το "Σύνδεση πελατών" και βάζετε το username και το password που έχετε ήδη.
 10. Αν είστε νέος πελάτς μπορείτε να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό συμπληρώνοντας τη σχετική καρτέλα με τα στοιχεία που σας ζητούνται ή να συνδεθείτε ως επισκέπτης ή να συνδεθείτε μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook .
 11. Στην ενότητα "Στοιχεία αγοραστή" και "Διεύθυνση χρέωσης" συμπληρώνετε τα στοιχεία σας προκειμένου να σας αποσταλεί η παραγγελία σας. 
 12. Σην ενότητα "Τρόπος πληρωμής" επιλέγετε έναν από τους 4 διαθέσιμους τρόπους.
 13. Στην ενότητα "Κουπόνι" εισάγετε τον αριθμό του κουπονιού έκπτωσης που έχετε. Αν δεν έχετε, το σχετικό πεδίο παραμένει κενό.
 14. Στην ενότητα " Καλάθι" βλέπετε μια σύνοψη της παραγγελίας σας.
 15. Στην ενότητα "Σχόλια" μπορείτε να συμπληρώσετε λεπτομέρειες ή ιδιαιτερότητες όσον αφορά την παραγγελία σας και την αποστολή αυτής.
 16. Ελέγχετε τα στοιχεία που έχετε δώσει μέχρι αυτό στο σημείο και πατάτε «επιβεβαίωση παραγγελίας».
 17. Μόλις ολοκληρώσατε την παραγγελίας σας και αυτόματα θα σας σταλεί στο e-mail σας ένα αντίγραφο της παραγγελίας σας.
 18. Σας ευχαριστούμε πολύ για την προτίμηση!
Ποιοι είναι οι τρόποι αποστολής προϊόντων;

Αποστολή σε όλη την Ελλάδα

 

Τρόποι Αποστολής

 • Με συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρία που έχει τη δυνατότητα παράδοσης σε όλη την Ελλάδα
 • Με μεταφορικά μέσα της ILIOSAK εφόσον έχει αγοραστεί η υπηρεσία ολοκληρωμένης τοποθέτησης / εγκατάστασης
 • Παραλαβή από τα σημεία πώλησης της εταιρίας μας

Έξοδα Αποστολής

Tο κόστος διαμορφώνεται από τον όγκο ή/και το βάρος των προϊόντων και εξαρτάται:

 • από το ακριβές γεωγραφικό σημείο παράδοσης [π.χ Αθήνα ή Θεσσαλονίκη] ,
 • από τον τρόπο παραλαβής [π.χ. παραλαβή από το πρακτορείο της μεταφορικής εταιρίας ή παραλαβή απευθείας στην οικία σας]

 

Ρωτήστε μας για τον ακριβή προσδιορισμό του των εξόδων αποστολής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος αποστολής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας δίνοντας μας τον ακριβή τόπο προορισμού. Σε λίγες ώρες κάποιος από το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας γνωστοποιώντας σας το κόστος των μεταφορικών αλλά και το χρόνο παράδοσης σε περίπτωση παραγγελίας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

 

Χρόνος παράδοσης προϊόντων

Η ILIOSAK εγγυάται πως τα προϊόντα θα τα αποσταλούν από εμάς εντός 3-5 εργάσιμων ημερών.

 

Όροι συναλλαγής

Η αποστολή της παραγγελία σας θα συνοδεύεται από το παραστατικό πώλησης που θα πρέπει να υπογράψετε για να βεβαιωθεί η παράδοσή της.

Παρακάτω παραθέτουμε τους όρους συναλλαγής που αναγράφονται στο παραστατικό που θα παραλάβετε, ώστε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα της συναλλαγής σας με το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

 • Τα εμπορεύματα μεταφέρονται για λογαριασμό και με ευθύνη του αγοραστή.
 • Καμία εξόφληση παραστατικού με πίστωση αναγνωρίζεται χωρίς εξοφλητική απόδειξη της επιχείρησης.
 • Τα εμπορεύματα παραμένουν στην πλήρη κυριότητα του πωλητή μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους.

 

Καθυστέρηση παραγγελίας

Η παραγγελιά σας δύναται να καθυστερήσει για τους εξής λόγους:

 • Σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων ή απεργιών καθώς και σε κάθε περίπτωση ανωτέρας βίας, που δύναται να επηρεάσει την μεταφορά και παράδοση της παραγγελιάς σας.
 • Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η τηλεφωνική ή/και η μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) επικοινωνία μαζί σας (εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην παραγγελία σας, είτε σε σχέση με το προϊόν είτε σε σχέση με την πληρωμή του) επειδή π.χ. τα στοιχεία σας που έχετε καταχωρήσει δεν είναι σωστά ενημερωμένα.

 

 

Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση;

Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

 • Χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής.
 • Ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτινών με τον ηλιακό θερμοσίφωνα λόγω σκίασης.
 • Ανεπαρκή ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως).
 • Λόγω αλάτων έχει βουλώσει κάποια σωλήνα του συστήματος με αποτέλεσμα τη μη κυκλοφορία του θερμικού υγρού.
 • Κακή κατάσταση των ενώσεων με αποτέλεσμα έστω και ελάχιστη διαρροή.
 • Λάθος προσανατολισμός ή κλίση των συλλεκτών.
 • Συσσωρευμένη σκόνη / λάσπη στους υαλοπίνακες.
Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζεσαι service ηλιακού θερμοσίφωνα;

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι χρειάζεσαι σέρβις ηλιακού είναι:

 • Ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό.
 • Δε βγάζει ζεστό νερό το μπόιλερ.
 • Ο ηλιακός δε λειτουργεί με το ρεύμα.
 • Δε ζεσταίνει ο θερμοσίφωνας.
 • Ο ηλιακός ρίχνει την ασφάλεια του πίνακα.
 • Δεν ανάβει το λαμπάκι του θερμοσίφωνα.
 • Τρέχει νερό από το θερμοσίφωνα.
 • Υπάρχει διαρροή ηλιακού θερμοσίφωνα.
 • Ο ηλιακός δε δουλεύει με το καλοριφέρ.
 • Διαρροή από βαλβίδα ασφαλείας θερμοσίφωνα.

Αν παρατηρήσεις κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις είναι η στιγμή να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού;

Η συντήρηση ενός ηλιακού συστήματος, όπως εξάλλου όλων των συσκευών και μηχανών, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του.

Κάνοντας service στην καθορισμένη στιγμή, βοηθάμε το σύστημά μας να "αντέξει" στην πάροδο του χρόνου και να μας δίνει τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επίσης πολύ σημαντικό όμως ότι καθαρίζει το νερό που χρησιμοποιούμε από τα άλατα και τα βακτήρια που δημιουργούνται μέσα στον κάδο από το νερό του δικτύου.


Το αποτέλεσμα είναι επομένως διπλό:

 • Οικονομία: καθώς επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωή του προϊόντος και μάλιστα ακόμα πιο αποδοτικά.
 • Υγεία: το ζεστό νερό του μπάνιου και της κουζίνας είναι καθαρό από άλατα, μικρόβια και σκουριές.
   
Κάθε πότε πρέπει να κάνω service και τι περιλαμβάνει;

Καλό είναι το πρώτο service του συστήματός μας να γίνει στο τέλος του δεύτερου έτους λειτουργίας του και έπειτα κάθε 2 χρόνια. 

Οι προτεινόμενες εργασίες που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη συντήρηση είναι:

 

Αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου
Η αλλαγή της ράβδου μαγνησίου του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι από τις σημαντικότερες εργασίες συντήρησης και πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσει το καζάνι λόγω ηλεκτρόλυσης, κάτι που μπορεί να επιφέρει ένα αρκετά υψηλό κόστος επισκευής.

Αντικατάσταση της φλάντζας
Η αλλαγή της φλάντζας αντίστασης είναι σημαντικό να γίνεται για να προλαμβάνεται μία πιθανή διαρροή ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι διαρροές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, μπορεί να οδηγήσουν σε κάψιμο του θερμοστάτη και της αντίστασης.

Συμπλήρωση ή αντικατάσταση του αντιψυκτικού υγρού
Για να μην μειώνεται η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι σημαντικό μία φορά τον χρόνο να γίνεται συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού στο κλειστό του κύκλωμα και αλλαγή υγρών ηλιακού θερμοσίφωνα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υγρό ή έχει εξατμιστεί μετά την περίοδο του καλοκαιριού, ο ηλιακός δεν θερμαίνεται και η απόδοσή του μειώνεται δραματικά.

Καθαρισμός του boiler
Ο καθαρισμός ηλιακού θερμοσίφωνα, που περιλαμβάνει και τον καθαρισμό του μπόιλερ, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εργασίες για μια πλήρη και αποτελεσματική συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Με τον καθαρισμό boiler επιτυγχάνεται η απομάκρυνση αλάτων και λάσπης που συσσωρεύονται με τον καιρό και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του κυκλώματος.

Έλεγχος Ασφαλιστικών Βαλβίδων
Τα ασφαλιστικά μέρη του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι καλό να αντικατασταθούν, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σκάσει ο θερμοσίφωνας σε περίοδο υπερθέρμανσης. Ακόμη, η αλλαγή τους συντελεί στην βελτίωση της μόνωσης των σωληνώσεων.

Tι είναι το ανόδιο;

Το ανόδιο είναι μια ράβδος μαγνησίου [ συνήθως Φ22Χ30mm ] και στην πραγματικότητα αποτελεί την καθοδική προστασία του συστήματος από ηλεκτρόλυση.

Είναι μία μέθοδος προστασίας για την διάβρωση των μετάλλων τα οποία έρχονται σε επαφή με διαβρωτικά υλικά (νερό).

Η καθοδική προστασία επιτυγχάνεται με την προσθήκη κατάλληλου υλικού, του ΑΝΟΔΙΟΥ, το οποίο διαβρώνεται στην θέση των προστατευομένων μετάλλων.

Η χρησιμοποίηση του ανοδίου ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ γερμανικών προδιαγραφών είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος προστασίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης-θέρμανσης και ηλιακών τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και από άποψη υγιεινής.
 

Θα λείψω πολύ καιρό από το σπίτι. Τι να κάνω;

Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας από το σπίτι και επομένως μη χρήσης του ηλιακού θερμοσίφωνα προτείνεται να καλύψετε τους συλλέκτες του συστήματός σας .
 
Η καλύτερη πρόταση που μπορούμε να σας κάνουμε είναι το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για ηλιακό που μπορεί να σας προμηθεύσει η εταιρία μας.

Αν η απουσία είναι μεγάλη και δεν έχει σκεπαστεί η συλλεκτική επιφάνεια [ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες] τότε με την επιστροφή σας θα χρειαστεί απαέρωση [εξαερισμός] του κλειστού κυκλώματος και συμπλήρωμα θερμικού υγρού.
 

Ποιος είναι ο σωστός προσανατολισμός του ηλιακού;

Στην περίπτωση της Ελλάδας [δλδ Βόρειο Ημισφαίριο] ο ηλιακός θερμοσίφωνας επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη απόδοση όταν αντικρίζει το Νότο [δλδ τον Ισημερινό].

Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους [πχ εμπόδιο σκιάσης. φορά της ταράτσας, κτλ] δεν είναι απόλυτα εφικτό αυτό, μπορείτε να την προσανατολίσετε:
έως 30° ανατολικά, εάν οι μεγαλύτερες ανάγκες σας για ζεστό νερό είναι πριν τις 14:00μ.μ.,
έως 30° δυτικά εάν οι μεγαλύτερες ανάγκες σας είναι μετά τις 14:00μ.μ. μ

Στις περιπτώσεις αυτές [και γενικά σε αποκλίσεις που περιέχονται στα παραπάνω όρια] οι απώλειες της συνολικής απολαβής της ηλιακής ενέργειας είναι μικρές και υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν το 6% ετησίως.
 

Ποια η βέλτιστη κλίση των συλλεκτών;

Η βέλτιστη κλίση των συλλεκτών ενός ηλιακού θερμοσίφωνας είναι ουσιαστικά ίση με το γεωγραφικό πλάτος της κάθε περιοχής εγκατάστασης.
 
Αυτός είναι ο γενικός κανόνας και είναι αποτέλεσμα μια εξίσωσης με μεταβλητές το γεωγραφικό πλάτος, την ηλιακή απόκλιση και την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Στην Ελλάδα ο μέσος όρος κλίσης ενός συλλέκτη είναι οι 40 μοίρες. Μικρές αποκλίσεις από τον κανόνα του γεωγραφικού πλάτους έχουν και τις σχετικές απώλειες σε ζεστό νερό.

Χρήσιμη πληροφορία για το Γεωγραφικό πλάτος μερικών πόλεων σε μοίρες:

 • Αθήνα: 38
 • Θεσσαλονίκη: 40,5
 • Πάτρα: 38,3
 • Λάρισα: 39,6
 • Κομοτηνή: 41,1
 • Ηράκλειο: 35,4
 • Ρόδος: 36,4
 • Καλαμάτα: 37,1

 

Προβλήματα σκίασης συλλεκτών

Είναι αυτονόητο πως οι συλλέκτες ενός ηλιακού συστήματος δεν πρέπει να είναι σκιασμένοι προκειμένου να εξασφαλίζουμε αποδοτική λειτουργία του θερμοσίφωνά μας. Τους χειμερινούς μήνες έχει υπολογιστεί πως ένας ηλιακός απαιτεί τουλάχιστον 3 ώρες συνεχούς ηλιοφάνειας για να ζεστάνει πλήρως το νερό που περιέχει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις [π.χ ταράτσα πολυκατοικίας με αρκετά ηλιακά] παρατηρούνται προβλήματα σκίασης της συλλεκτικής επιφάνειας με αποτέλεσμα τη μη αποδοτική λειτουργία. Και εδώ υπάρχει ένας τρόπος να υπολογίσουμε ποια είναι "σωστή" απόσταση του συλλέκτη από το εμπόδιο που δημιουργεί το πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση το ακριβές αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από μαθηματικές εξισώσεις με βάση το γεωγραφικό πλάτος και κάποιους σταθερούς συντελεστές.

Για να διευκολύνουμε τους υπολογισμούς σας παραθέτουμε ένα γενικό κανόνα που ισχύει και λέει ότι η βέλτιστη απόσταση προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του εμποδίου Χ2 για τις περιοχές που έχουν Γεωγραφικό Πλάτος μεταξύ 35° και 45° [δλδ για όλη την Ελλάδα σχεδόν].

Π.χ αν έχουμε εμπόδιο 3 μέτρων τότε ο συλλέκτης ενός ηλιακού θα πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση 3χ2=6 μέτρων από το εμπόδιο προκειμένου να μην έχει πρόβλημα σκίασης.

 

Χρήσιμη πληροφορία για το Γεωγραφικό πλάτος μερικών πόλεων σε μοίρες:

 • Αθήνα: 38
 • Θεσσαλονίκη: 40,5
 • Πάτρα: 38,3
 • Λάρισα: 39,6
 • Κομοτηνή: 41,1
 • Ηράκλειο: 35,4
 • Ρόδος: 36,4
 • Καλαμάτα: 37,1
Τι είναι το δοχείο αδρανείας και σε τι χρησιμεύει;

Τα δοχεία αδρανείας ουσιαστικά είναι δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Αποθήκευση ζεστού νερού χρήσης ή ζεστού νερού θέρμανσης.

Το δοχείο αδρανείας συνδέεται με την πηγή θέρμνασης (είτε είναι λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξυλολέβητας, λέβητας πέλλετ - βιομάζας, αντλία θερμότητας) ή και με τους ηλιακούς συλλέκτες.

Πρόκειται για ένα δοχείο με πολύ καλή θερμομόνωση, ώστε να διατηρεί επί πολύ χρόνο την υψηλή θερμοκρασία του νερού. Ο σκοπός του δοχείου αδρανείας είναι να αποθηκεύει ζεστό νερό όταν αυτό παράγεται από την λειτουργία του λέβητα κάθε τύπου ή της αντλία θερμότητας (ή των ηλιακών συλλεκτών) και να μας παρέχει ζεστό νερό όταν παύει να λειτουργεί ο λέβητας ή η αντλία θερμοτητας ή όταν δύει ο ήλιος και οι ηλιακοί συλλέκτες παύουν να προσφέρουν ζεστό νερό.

Για παράδειγμα, αν ένας λέβητας ή μία αντλία θερμότητας λειτουργεί από τις 8 έως τις 12 το βράδυ, αυτές τις 4 ώρες παρέχει ζεστό νερό υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο μέσω του κυκλοφορητή μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, προσφέροντας θέρμανση του χώρου.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, αποθηκεύεται στο δοχείο αδρανείας ζεστό νερό. Όταν παύει η λειτουργία του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, ο κυκλοφορητής αρχίζει πλέον και μεταφέρει στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, το ζεστό νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο δωρεάν θέρμανση για αρκετές ώρες ακόμα.

Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και επομένως και χρημάτων, αφού χρησιμοποιούμε το ζεστό νερό του δοχείου αδρανείας και δεν χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια ο λέβητας ή η αντλία θερμότητας για να έχουμε ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα.

Το ίδιο ισχύει και για το ζεστό νερό χρήσης, αν το δοχείο αδρανείας είναι συνδεδεμένο με ηλιακούς συλλέκτες και το δοχείο αδρανείας είναι τύπου "δοχείο εντός δοχείου" (tank in tank) ή δοχείο αδρανείας με ανοξείδωτο εναλλάκτη.

Επίσης όταν πρόκειται για θέρμανση παραγόμενη από ηλεκτρικό ρεύμα (αντλία θερμότητας, αντιστάσεις, ηλεκτρολέβητας) το δοχείο αδρανείας μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια εκμεταλευόμενο τις ώρες με τη χαμηλή τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τι είναι η Επισμάλτωση;

Ορισμός της Επισμάλτωσης

Επισμάλτωση είναι η ειδική γυάλινη επιφάνεια που δημιουργείται από την τήξη και ένωση του σμάλτου επάνω σε χαλύβδινη επιφάνεια. Το σμάλτο – που είναι μίγμα ανόργανων πυριτικών αλάτων- είναι εντελώς υγιεινό και οικολογικό, αφού δεν περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες, είναι υδατοδιαλυτό και ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (>850ο C). Η εφαρμογή του δίνει άριστη αντισκωριακή προστασία και αντοχή σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (θερμοσόκ) και δίνει την οικονομικότερη λύση για προστασία σε boilers και ηλεκτρικές κουζίνες.


Ιδιότητες Επισμάλτωσης

 • Προστασία από κάθε μορφής οξείδωση (γυάλινη επίστρωση) –αντοχή σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
 • Απόλυτα ασφαλής για τη δημόσια υγεία –εκπλήρωση των κανόνων υγιεινής- δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
 • Αντοχή σε οξέα, στα graffiti και στην ηλιακή ακτινοβολία.
 • Αντοχή σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (-60ο C έως +450ο C)
 • Δεν χρειάζεται συντήρηση, εύκολη στον καθαρισμό –δυνατότητα χρωματισμών.
 • Άκαυστη – δεν έλκει την σκόνη.
 • Ηλεκτρικά ουδέτερος συνδυασμός σμάλτου-λαμαρίνας.
 • Κατάλληλη για οποιαδήποτε ποιότητα νερού (ακόμα και θαλασσινό).
 • Ανακυκλώσιμο –φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Μακροπρόθεσμη σιγουριά και ασφάλεια.
Δεν έχω ζεστό νερό με το ηλεκτρικό ρεύμα, τι συμβαίνει;

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καλέσετε κάποιον ηλεκτρολόγο για έλεγχο ηλεκτρικού καλωδίου από το θερμοσίφωνα μέχρι τον πίνακα.

Αν δεν διαπιστωθεί βλάβη πρέπει να καλέσετε το συνεργείο μας για περαιτέρω έλεγχο.

Στην περίπτωση που χρειάζεται νέα αντίσταση, μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα καταστήματα με προϊόντα ILIOSAK και μόνο.
 

Ποια είναι η προτεινόμενη ρύθμιση του θερμοστάτη;

Καταρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύνδεση της ηλεκτρικής αντίστασης και του θερμοστάτη ασφαλείας ενός ηλιακού πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες τυπικούς κανόνες αφαλείας και πάντα από ηλεκτρολόγους που έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Ο θερμοστάτης είναι συνήθως ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς Κελσίου και ουσιαστική αυτή είναι η προτεινόμενη θερμοκρασία. Ωστόσο πολλοί παραπονιούνται ότι αργεί να ζεστάνει το νερό και ανεβάζουν τη ρύθμιση του θερμοστάτη. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρέπει η ρυύθμιση ποτέ να γίνεται πάνω από τους 70°C.


Προσοχή:

-->Ακόμη και αν το ηλεκτρικό θερμαντικό στοιχείο
δεν συνδεθεί , να συνδέεται πάντα το καλώδιο της
γείωσης .

-->Μην θέσετε ποτέ σε λειτουργία το ηλεκτρικό
θερμαντικό στοιχείο με άδειο δοχείο διότι θα
προκαλέσει τεράστια ζημιά. Σε αυτή την περίπτωση
δεν ισχύει η εγγύηση της εταιρείας.

-->Το ηλεκτρικό θερμαντικό στοιχείο χρησιμοποιείται μόνο
όταν λόγο χαμηλής ή καθόλου ηλιοφάνειας το νερό
στην δεξαμενή έχει θερμοκρασία κάτω από τους 50°C.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει λόγος για τη
χρήση της ηλεκτρικής αντίστασης. Η παρατεταμένη και
άνευ λόγου χρήση του ηλεκτρικού στοιχείου προκαλεί
βλάβες στην συσκευή και τη θέτει εκτός εγγύησης

 

Τι σημαίνει επιλεκτικός συλλέκτης ηλιακού;

Επιλεκτικός ονομάζεται ο συλλέκτης  νέας τεχνολογίας που διαθέτει απορροφητή , ο οποίος έχει υποστεί ειδική επεξεργασία με βομβαρδισμό ιόντων τιτανίου, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγάλη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και πολύ μικρή εκπομπή (απώλεια) της ακτινοβολίας.

Συνήθως ένας επιλεκτικός συλλέκτης έχει 25% εως 35% μεγαλύτερη απόδοση από έναν απλό συλλέκτη .

Τι είναι οι συλλέκτες με σωλήνες κενού;

Οι συλλέκτες κενού αέρα  χρησιμοποιούν διπλούς σωλήνες με κενό αέρος ώστε να εκμηδενίσουν τις απώλειες της απορροφητικής επιφάνειας και έτσι επιτυγχάνουν να αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστες απώλειες από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετική απόδοση, σε σχέση με τους αντίστοιχους επίπεδους (flat) συλλέκτες, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής ηλιακής ακτινοβολίας ή/και χαμηλών θερμοκρασιών.

Ενδείκνυνται για περιοχές με συνήθεις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Σε τι διαφέρει ο ηλιακός διπλής ενέργειας από τον ηλιακό τριπλής ενέργειας;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας τον ήλιο και ως δευτερεύουσα μια ηλεκτρική αντίσταση, η οποία χρησιμοποιείται υποστηρικτικά προκειμένου να ζεστάνει το νερό σε περιπτώσεις αισθητά μειωμένης ή και καθόλου ηλιοφάνειας.

Ο  ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνδεθεί με την κεντρική θέρμανση του σπιτιού (καλοριφέρ). 
Αποτέλεσμα: Ζεσταίνοντας το σπίτι σας εξασφαλίζετε παράλληλα ζεστό νερό!

Γιατί το μπόιλερ του ηλιακού θερμοσίφωνα μπαίνει πάνω από τους συλλέκτες;

Η τοποθέτηση γίνεται για λόγους αποδοτικότητας. 

Το νερό και κάθε υγρό/ρευστό έχει την ιδιότητα όταν ζεσταίνεται να ανεβαίνει προς τα επάνω. 
Άρα λοιπόν το μίγμα αντιψυκτικού/θερμικού υγρού που βρίσκεται μέσα στο συλλέκτη ξεκινάει από το κατώτατο σημείο του συλλέκτη, και λόγω του ήλιου αρχίζει να ζεσταίνεται και να ανεβαίνει προς τα επάνω, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο του συλλέκτη όπου είναι η και έξοδός του.


Έχοντας τοποθετήσει το μπόιλερ πάνω από το ανώτατο σημείο του συλλέκτη, το καυτό «υγρό» εύκολα ανεβαίνει προς τα επάνω διατηρώντας την υψηλή θερμοκρασία του.
Σε αυτό το σημείο συναντά το μπόιλερ που έχει κρύο νερό, αποδίδει την ενέργεια που μάζεψε από τον ήλιο, και εν συνεχεία πέφτει η θερμοκρασία του (υγρού) . Σαν βαρύτερο τώρα, μέσω των σωληνώσεων αρχίζει να κατεβαίνει προς τα κάτω ώστε να ξαναφτάσει στο κατώτατο σημείο του συλλέκτη και να αρχίσει πάλι η ανοδική του πορεία.


Εάν η θέση του μπόιλερ αρχίσει να χαμηλώνει, το νερό θα αρχίσει να δυσκολεύεται να κινηθεί, μιας και η υψομετρική διαφορά θα μειώνεται και θα κινείται ολοένα και πιο οριζόντια αντί για κάθετα. Η δυσκολία στην κίνηση του νερού δεν είναι τίποτα άλλο παρά παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, μείωση της ταχύτητας του ρευστού δηλαδή.
Αν μάλιστα το μπόιλερ τοποθετηθεί χαμηλότερα του υψηλότερου σημείου τότε το ρευστό θα είναι στάσιμο, με τη μέγιστη θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο 
του κυκλώματος. Θα συσσωρεύεται εκεί, και δε θα μπορεί να βρει κάτι να το παγώσει ώστε να αρχίσει να κατεβαίνει και να έχουμε τη φυσική κυκλοφορία. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση είναι που χρειάζεται κυκλοφορητής για να έχει απόδοση το ηλιοθερμικό μας σύστημα, κάτι που αποφεύγουμε τοποθετώντας το μπόιλερ πάνω από τους συλλέκτες. 

Yπάρχουν τραγούδια που μιλάνε για το θερμοσίφωνα;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τραγούδι με τίτλο "Ο θερμοσίφωνας" με τους εξής στίχους:

 

Υπάρχει ένας θερμοσίφωνας

στην πόλη πάντα αναμμένος

με το φωτάκι παιχνιδιάρικο

για να μη νιώθεις με όλα ξένος.

 

Έρχεται πάλι η μητέρα σου

είκοσι χρόνια πια χαμένη

να κατεβάσει την ασφάλεια

γιατί είναι πάντα φοβισμένη.

 

Ζεστά νερά σαπούνι πράσινο

και το ματάκι μες στο δάκρυ

κι ένα μικρό παιδάκι δίχρονο

να σε κοιτάζει σε μιαν άκρη.

 

Σ’ αυτές τις πόλεις που θα χάνεσαι

σ’ αυτές τις πόλεις που θα φτάνεις

μην ξεχαστείς για την καρδούλα σου

λίγο νερό για να ζεστάνεις.

 
 
Στίχοι:   Θοδωρής Γκόνης
Μουσική:   Κώστας Λειβαδάς
Ερμηνεία : Γιώτα Νέγκα
http://youtu.be/jF2I7qBakS4
Γιατί να αγοράσει κάποιος από την ILIOSAK;
 • Η ILIOSAK είναι μεταξύ των πρώτων που κατασκεύασαν ηλιακό θερμοσίφωνα στην Ελλάδα, το 1977.
 • Η μακρόχρονη εμπειρία μας από το 1977, οι ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις μας στη Μεσσηνία και η αδιάλειπτη παρουσία μας στο χώρων των ηλιοθερμικών συστημάτων για πάνω από 4 δεκαετίες είναι η καλύτερη εγγύηση για τους πελάτες μας.
 • Προσφέρουμε 8 μοντέλα ηλιακών και δεκάδες εξειδικευμένες λύσεις για κάθε πιθανή ιδιαίτερη απαίτηση.
 • Τα προϊόντα μας φέρουν όλες τις πιστοποιήσεις που απαιτεί η παγκόσμια αγορά ηλιοθερμικών συστημάτων.
 • Τα προϊόντα μας είναι άμεσα διαθέσιμα για παραλαβή ή ασφαλή αποστολή σε όλη την Ελλάδα μέσω οργανωμένου δικτύου μεταφορικών εταιρειών.
 • Ειδικό τμήμα συμβουλών αγοράς για να κάνετε την σωστή επιλογή προϊόντος.
 • Από το 2003 λειτουργεί ειδικό τμήμα τεχνικής υποστήριξης των προϊόντων μας (το μοναδικό στην Πελοπόννησο) που αναλαμβάνει το service του ηλιακού θερμοσίφωνα (όλων των κατασκευαστών) εξασφαλίζοντας μακροζωία και οικονομική λειτουργία.
 • Γραπτή εγγύηση έως 25 έτη
 • Δυνατότητα παραγγελίας τόσο μέσω του e-shop όσο και τηλεφωνικά.
 • Χρήση των αυστηρότερων πρωτοκόλλων ασφαλείας που εξασφαλίζουν απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές με το e-shop μας.
 • Εως 6 άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής Visa & Mastercard

 

Posted by greatway 02/05/2017 0 Comment(s) Συχνές ερωτήσεις,
Loading...